Tortillata!

IMG_6155

Vad är en tortillata undrar du kanske – jo, det är den felande länken mellan en spansk IMG_6153tortilla (potatisomelett) och en italiensk frittata (öppen omelett). Den kom till när jag var på väg att göra en tortilla men hittade chèvre och bladspenat i kylen och kom på att göra en kombination. Den blev riktigt lyckad. Eftersom potatisen kokas i olivolja blir omeletten krämig och härlig. Servera gärna med en sallad eller tomater för än mer färgprakt. 

Du behöver för 4 personer: 

ca 8 potatisar, skalade och skivade

4 vitlöksklyftor, skalade och hackade

rejält med olivolja så att det täcker potatisen

salt och pepparIMG_6156

 

8 ägg, lätt uppvispade

en bit chèvre, skuren i bitar

1 påse färsk baldspenat

Gör så här: 

Värm upp rejält med olivolja i en stekpanna. Lägg i två av vitlöksklyftorna som du delat på längden och sedan en gång till. De ska bara ligga i oljan innan du lägger i potatisen, för att ge en arom av vitlök. Resten av vitlöken tillsätter du mot slutet av IMG_6158kokningen/stekningen av potatisen. När oljan är varm lyfter du upp vitlöksbitarna. Lägg i potatisen, gärna en och en för att se till att de inte klumpar ihop. Se till att du har olja så att det täcker potatisen. Du kommer sedan hälla av oljan så var inte orolig över att det blir för mycket. Efter ett tag vänder du på potatisen så den inte blir för stekt i det understa lagret. När potatisen är mjuk tillsätter du den hackade vitlöken och steker bara ett litet tag till. Häll sedan allt i en durksil så att oljan rinner av och sparas i en skål eller bunke. Du kan använda den i din matlagning de närmaste dagarna, förvara den gärna svalt. Häll tillbaka potatisen och vitlöken i stekpannan med lite av oljan i botten, salta och peppra. Ställ på värmen och se till att plattan är på 6-7 i värme. När stekpannan är varm häller du över äggsmeten som du blandat ihop med en gaffel så att det fortfarande håller ihop – det får inte vispas för mycket för då blir det äggröra IMG_6155snarare än omelett. Dra direkt ner värmen under stekpannan och låt omeletten steka medan du lyfter försiktigt så att äggsmeten rinner ner till botten och kan stelna. När den är lite mer homogent stelnad lägger du på ett lock. Efter ett tag smular du över chèvren och låter den smälta med tills omeletten precis stelnat på ytan. Lägg på bladspenaten, alta och peppra och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera