Sellerifrittata

IMG_6161

Det blir ett ganska roligt ord, sellerifrittata, och det är kanske inte den mest väntade kombinationen, men den blir god. Upprinnelsen är att jag inför sommarsemestern behöver rena ut i kylen och använda upp saker. Bland annat hittade jag en bit rotselleri, och så hade jag kvar rester från tidigare i form av underbar ugnsrostad blomkål. Tillsammans med soltorkade tomater, schalottenlök och vitlök samt fetaost blev det en riktigt god omelett. Servera gärna med sallad och krydda gärna med färska kryddor, jag använde citrontimjan som har en underbar smak och är vacker även när den går i blom. IMG_6161

Du behöver för ca 4 personer: 

ca 200-300 gram rotselleri, skalad och skuren i strimlor

2 schalottenlökar, skalade och strimlade

2-3 vitlöksklyftor, skalade och hackade

ca 10 soltorkade tomater, blötlagda och sköljda samt strimlade

salt och peppar, gärna nymald

8 ägg

1 msk vatten

färska örter, t.ex. citrontimjan

1 paket fetaost, smulad

olivolja att steka i och att ringla över

Gör så här: 

Stek rotsellerin mjuk i en stekpanna på medelhög värme. Efter ett tag tillsätter du schalottenlöken och vitlöken och steker tills även den är mjuk. Under tiden sköljer och blötlägger du de soltorkade tomaterna i hett vatten. Jag brukar köra två varv för att få dem fräscha. Låt dem ligga ett tag i det heta vattnet om de är hårda. Skölj dem avslutningsvis i ett durkslag i kallt vatten så du inte bränner dig när du ska strimla dem. Lägg även de soltorkade tomaterna i stekpannan, salta och peppra. Vispa ihop äggen med lite vatten i en bunke, det är viktigt att de bara slås försiktigt ihop så de inte vispas sönder – då blir det äggröra i stället för omelett. Höj värmen under stekpannan och häll på äggsmeten. Dra ner värmen och lyft försiktigt i kanterna och i mitten så att äggsmeten rinner ner mot botten och stelnar. När du gjort det ett tag lägger du ett lock på stekpannan. Efter ett tag smular du över fetaosten och låter frittatan stå tills den är genomstekt, men det är okej att den är lite lös högst upp. Om du har en ugnsfast stekpanna kan du grädda den färdigt i ugnen. Smula färska hackade örter över, ringla över lite olivolja och servera direkt, gärna med sallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera