Spaghetti aglio olio e peperoncino

IMG_7067

Det här är inte bara en traditionell italiensk rätt, det är en typisk Lancianesisk rätt enligt våra italienska vänner från denna stad. Den görs sedvanligt med vitlök, olivolja och en ganska mild mustig torkad chilipeppar med viss sötma i bettet. Vad gäller pasta och det traditionella med ursprungskultur har vi lärt oss att syditalien, Campania, tävlar med Abruzzo om att vara mest ursprung till pastan. Abruzzo är känt för sin fina kvalitet på pastan som kommer sig av det friska källvattnet från bergen och mjöl från bönderna där man intressant nog påfallande ofta använder dinkelmjöl. Vilken pasta du än väljer till denna rätt kommer du att njuta och känna dig som du är i Italien. 

Du behöver för 4 personer: 

400-500 gram pasta av valfri sort, till exempel spaghetti eller chitarra (som fyrkantig tunn spaghetti)

1 torkad chilifrukt, gärna av den runda milda sorten man finner i Italien och Abruzzo)

1-2 vitlöksklyftor, skalade och skurna i skivor

ganska rikligt med olivolja av god kvalitet och smakIMG_7067

salt och eventuellt peppar

Gör så här: 

Koka pastan i saltat vatten tills den är al dente, med en hård kärna – detta är mycket viktigt för den äkta italienska känslan. Under tiden pastan kokar fräser du vitlöken i olivolja och tillsätter smulad chili. Vänd ner den avrunna nykokta pastan och ringla lite mer olivolja över, salta och peppra eventuellt och servera direkt.

Middagen avnjutes med fördel i sammetsnatten med utsikt IMG_7154över Lancianos gamla stad från 700-talet:)

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.comIMG_7162

www.katinkaskitchen.com

Kommentera