Scampi thai curry special

IMG_7904

Här har jag något vanvördigt blandat två olika sorters thailändska currypastor som vanligtvis används till helt olika rätter. Eftersom jag inte hade tid eller ingredienser till att göra egen röd currypaste som blir absolut godast tog jag dels vanlig röd thai currypaste och även den syrligare mindre heta chilipastan Nam Prik Pao som man använder till den hetsyrliga soppan Tom Yam Kung (ifall den är med räkor). Eftersom jag skulle använda tigerräkor eller om de ska kallas scampi tänkte jag det kunde passa. Självklart använder jag scampi som är märkt med allt erforderligt för att inte förstöra miljön och vara så bra det går efter omständigheterna. Curryn blev mycket god och uppskattad runt bordet, den serverades med ris och jag valde att ha grönsakerna i den i form av fina frysta ärtor men det är även gott att servera en sallad eller nykokta grönsaker till. Den här rätten är faktiskt väldigt lättlagad och ganska snabblagad också och jag bara älskar de här smakerna. IMG_7903

Det går även bra att göra den på någon fisk såsom lax, torsk, sej, vitling, kolja, kummel. Faktum är att jag gjorde en liten gryta bredvid där jag hällde över en del av currysåsen när den var klar och lade i en bit lax till sonen som (ännu) inte gillar räkor eller scampi.

Jag gör den här rätten både till festligare middagar men även till vardags ibland eftersom den går så lätt att göra och det blir vidunderligt gott – jag kan riktigt längta efter de här smakerna.

Den som inte gillar fisksås ska inte lukta på den eller tänka på den utan bara snällt droppa i den i curryn för utan den får du inte samma resultat med fyllig härlig thaismak – jag lovar, du känner den inte men du känner umamieffekten som är så viktig för att få rätt smak.IMG_7897

Du behöver för ca 4-6 personer: 

1 påse tigerräkor/scampi – jag tog 600 gram

2-3 burkar kokosmjölk

ca 5 cm färsk ingefära, skalad och finhackad

ca 6-8 vitlöksklyftor, skalade och hackade

ca 2-4 schalottenlökar, skalade och finhackade

6 frysta limeblad, sköljda och torkade

1 röd chili, tvättad och hackad

ca 2-4 msk röd thai currypaste (ta i lite först och smaka av)

ca 2-4 msk Nam Prik Pao currypaste (finns att köpa i asiatiska matbutiker)IMG_7899

ca 3-4 msk kokosolja att steka i

ca 2-3 msk fisksås, Nam Pla 

saften från 1 lime

ev. en liten sked kokossocker (smaka av!)

färsk hackad koriander – hälften att koka med på slutet, resten till servering/dekoration

1 lime i klyftor till servering

ca 200 gram frysta gröna ärtor

ris som kokas enligt anvisningar på förpackningen (det som blir över gör du stekt ris på nästa dag)IMG_7904

Gör så här: 

Sätt på riset. Fräs lök och vitlök i kokosoljan på medellåg värme. Tillsätt ingefäran och hälften av chilin och låt fräsa helt kort innan du tillsätter även limebladen och currypasten. Låt fräsa ett tag under ständig omrörning. Tillsätt kokosmjölken och rör så att allt blandats. Låt koka lite, skvätt i fisksåsen, låt puttra ihop och smaka av. Tillsätt limejuicen, puttra lite och smaka av. Tillsätt eventuellt lite socker för att balansera smakerna. Kanske mer currypaste? Mer fisksås? Det går faktiskt åt mer än man kan tro för att få den där autentiska härliga smaken. Låt såsen koka ihop. När riset precis är klart häller du i ärtorna och scampin och låter det hela koka upp över lite högre värme, dra ner värmen lite och kolla att räkorna blivit rosa och precis genomkokta utan att ha överkokats så de blir sega. Servera direkt med riset, färsk koriander och limeklyftor.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammrskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera