Emulsion på sötpotatis

IMG_8113

Det här blir otroligt gott, som en slags aïoli, men magrare eftersom den bakade sötpotatisen ger krämighet och det går åt mycket mindre mängd olja. Du kan välja en mildare smaksättning med bara citron – jag använde min emulsion till en rådjurssadel och ville ha den lätt rökiga smaken med viss hetta som komplement till min rätt.

En emulsion är helt enkelt att två egentligen oförenliga saker som olja och vätska smälter ihop och blir krämigt och fint, vilket sker med hjälp av emulgator såsom dijonsenap och äggula. De mest kända emulsionerna är majonnäs, hollandaise och béarnaise. Om du som jag gör emulsionen med stavmixer blir det både lättare och bättre med ett helt ägg, men om du handjagar den bör du ta två äggulor i stället.

Servera sötpotatisemulsionen med valfritt kött, kyckling eller en mängd härliga rostade, bakade, grillade, kokade grönsaker. 

Resterna är supergoda att använda till kyckling, annat kött, lax – eller till en förförisk omelett. IMG_8113

Du behöver: 

2 sötpotatisar, hela men tvättade och torkade

2 vitlöksklyftor, hela med skal

ca 1 dl olja – jag tar en mild fin olivolja men du kan även välja en annan mild olja

1 tsk pressad citron

1 tsk dijonsenap

salt, peppar

1 kryddmått mald chipotlechili

1 kryddmått starkt paprikapulver

Gör så här: 

Lägg de hela sötpotatisarna i en form i ugnen och baka dem på låg temperatur, ca 125 grader i ca 2 IMG_8114timmar. Känn på dem så att de är riktigt mjuka. Använd gärna en sticka, men först när du tror de börjar bli klara så du inte punkterar dem för tidigt. Mot slutet av tiden lägger du in de hela vitlökarna med skal bredvid och låter dem baka mjuka, cirka 30-40 minuter. Låt svalna något innan du fortsätter.

Dela sötpotatisarna på längden och gröp ur det mjukbakade köttet och lägg i en hög mixerskål anpassad till din stavmixer. Skala vitlökarna och lägg i dem också. Pressa i citronsaft (se till att kärnorna inte kommer med), klicka i dijonsenap, salta, peppra och krydda med chipotle och starkt paprikapulver. Mixa till en slät massa. Fortsätt sedan att mixa medan du droppvis tillsätter oljan. När du tycker din emulsion har fin konsistens och smak är den klar. Du kan lägga den i en skål i kylen eller som jag fylla en spritsstrut för att kunna spritsa ut vackra klickar på tallrikarna vid servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*