Rulltårta med drottningsylt

img_8144

Rulltårtor är väldigt enkla att göra, och lika lätt att göra glutenfria med mycket gott resultat. Här har smeten fått smak av favoriterna vanilj och kardemumma och fyllningen består av somrigt härlig drottningsylt. Jag blandade frysta blåbär som snabbt kokades ihop med lite råsocker och en gnutt vanilj med en färdig god hallonsylt. Servera som den är eller med en klick lösvispad grädde. Rulltårtan går utmärkt att frysa och tinar snabbt. img_8136

Du behöver: 

3 ganska stora ägg (ta fyra om du har små ägg)

1 1/2 dl socker – jag tog finkornigt råsocker

1 kryddmått vaniljkorn (finns på burk i de flesta affärer numera)

1/2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

1/2 tsk malen kardemumma eller ännu hellre några rejäla tag på en pepparkvarn som du fyllt med kardemummafrön för den perfekt fräscha smaken av kardemummaimg_8139

1 1/2 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

Till fyllningen: 

1 paket frysta blåbär eller 1/2 liter färska blåbär (de färska mosar du bara rårört med socker)

några msk socker

ev. potatismjöl eller arrowrot till redning

ca 1 dl hallonsylt av god kvalitet eller rårörda färska hallon med lite socker för ännu fräschare smakimg_8141

Gör så här: 

Om du ska koka blåbären till en snabb kompott börjar du med dem så de hinner svalna. Annars skrider du direkt till verket med rulltårtsbotten. Vispa ägg och socker med en elvisp tillsammans med vaniljsockret och vaniljpulvret samt kardemumman så att det blir riktigt pösigt och ljusgult, det tar 5-10 minuter så ha tålamod! Vispar du för hand får du starka armar eftersom det då tar ett bra tag. Blanda potatismjölet och bakpulvret i ett kärl så bakpulvret blandas ut ordentligt och inte hamnar i klumpar. Vänd ner mjölblandningen i äggvispet, vänd ner försiktigt så att img_8143allt blandas utan att du förlorar för mycket av luften och floffigheten. Häll ut på en bakplåtsklädd plåt och ställ in i ugnen som du värmt till 200 grader. Grädda ganska långt ner i ugnen så den inte tar för mycket färg. Grädda ca 5-10 minuter – passa ordentligt för det går fort! Känn med en sticka så att smeten är genomgräddad och inte kladdig någonstans. Tag ut plåten och för över bakplåtspappret på ett galler att svalna. Lossa försiktigt botten från pappret runt kanterna så gott det går, du kanske behöver en spatel för att komma åt och kila in dig så att du får med hela botten och den inte fastnar.

Medan kakan gräddar (eller innan du bakar den) rör du ihop bären du vill fylla din rulltårta med.img_8144

När botten svalnat brer du ut bären och/eller sylten över kakan. Rulla försiktigt ihop rulltårtan genom att lyfta pappret och försiktigt lossa, putta, lirka så att du får en fin rulle. Låt den stå och stelna lite och svalna helt. Rulla sedan din rulltårta i en blandning av råsocker, vanilj och kardemumma om du vill. Förvara rulltårtan svalt, skiva upp allt eftersom. Eller frys in den hel eller i skivor (med en bit smörpapper eller bakplåtspapper mellan varje så de lossnar när du vill ta ut några ur frysen).

Servera, gärna med lösvispad grädde eller vaniljsås och kanske några färska bär att dekorera med.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera