Fisk räkor blomkål spenat

img_4729

Här hade jag rester av rödtungerullader från en festmåltid som fick bli en nästan lika festlig vardagsmiddag. Eftersom såsen hade slurpats upp av gästerna tog jag vad som fanns i kyl och frys och serverade fisken med bladspenat, rostad blomkål (för övrigt otroligt gott!) och serverade fisken med räkor, riven pepparrot och ett brynt smör. Du kan ta den fisk du vill; torsk, kummel, sej, kolja, lax… 

Du behöver för 4 personer: 

beräkna ca 150 gram fisk per person

2 blomkålshuvuden, rensade från blad och det hårdaste av stammen

hyvlat smör till blomkålen

en påse frysta räkor eller räkor i lag alternativt några nävar färska räkor som du skalar

2 påsar bladspenat eller 1 paket fryst bladspenat

75 gram smör

salt och peppar (jag tar vitpeppar till blomkålen)

en bit färsk pepparrot, nyriven

Gör så här: img_4728

Börja med att dela blomkålarna i halvor och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. Hyvla kylskåpskallt smör och täck blomkålen med. Strö över vitpeppar och salt. Ställ in i ugnen på högsta värmen i 5-10 minuter tills blomkålen börjar ta färg men inte blivit bränd. Förutom att blomkålen får fin färg går också smöret mer in i blomkålen än om du börjar med lägre värme. Drag ner värmen till ca 100 grader och låt den gräddas klart tills den är helt mjuk. Det tar ca 40 minuter – upp till en timme. Under tiden tillagar du det övriga.

Gör i ordning din fisk som du önskar. Jag lägger den gärna i en smord form och penslar med olivolja, kanske med en aning vitlök i. Salta och peppra och ställ sedan formen i ugnen i ca 100 grader ca 20 minuter innan servering.

Gör det brynta smöret: Smält smöret på medelhög värme tills det börjar puttra och bli karamellbrunt. Det brukar skumma i mitten när det är dags att dra pannan av spisen. Lämna bottensatsen som består av brända mjölkrester och får en lätt besk smak – använd det goda aromatiska klarade smöret.

Riv pepparroten strax innan du ska servera rätten.

Strax innan servering fräser du spenaten som du sköljt och torkat något först. Fräs den i olivolja eller en blandning av olivolja och smör. Hetta upp oljan, häll i spenaten och blanda runt så att den precis faller ihop och blir tillagad. Spenat är nyttigast i tillagat skick, men blir hopplöst trist och olivgrön om den utsätts för långvarig värme, så agera snabbt. Lägg upp spenaten på tallrikarna, toppa med fisken, lägg blomkålen bredvid, strö över räkor, toppa med pepparrot och häll det brynta smöret över. Om du använder frysta räkor låter du dem värmas i smöret helt kort innan du häller över smöret med räkorna. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera