Pasta ”tonnesca”

img_8399

Det här är den felande länken mellan en pasta al tonno och en pasta putanesca. Eftersom jag bara hade en burk tonfisk drygade jag ut med en burk sardeller i olivolja och förstärkte umamismakerna med både kapris och svarta oliver. Dessutom hittade jag en burk spansk grillad paprika som också slank ner med de hackade tomaterna och chili tillsammans med lök och vitlök som långsamstekt för att få fram härlig söta smaker. Därtill fick tomatsåsen en välgörande liten slatt vodka för att utveckla sin fulla smakpotential. (Det sista har jag läst om i boken Matmolekyler som jag skrev och tipsade om för någon vecka sedan). img_8388

Du behöver för 4 personer: 

1 burk tonfisk av god kvalitet

1 burk sardeller i olivolja, hackade

5 vitlöksklyftor, skalade och skivade

1 gul lök, skalad och finhackad

1 röd chili

örtkryddor (jag tog Herbes de Provence, timjan och oregano)img_8386

peppar

olivolja samt oljan som sardellerna legat i

1 burk kapris i salt som blötläggs och sköljs noga

1 burk urkärnade svarta oliver

2 burkar hackade tomater

3-4 msk tomatpuré

1 1/2 tsk socker, gärna råsocker

lite pressad citron och det finrivna skalet av citronen som tvättats ordentlig och helst är ekologisk

ev. 1 burk grillad röd paprika i strimlor som sedan hackas

pasta enligt tillgång och smak

1 msk vodka (kan uteslutas)

Gör så här: 

Fräs löken i olivolja på medellåg värme tills den blir riktigt mjuk och karamellig, efter ca 10 minuter tillsätter du vitlöken och låter den fräsa med – totalt kanske 20 minuter för att få riktigt fina smaker. Tillsätt chili och de hackade sardellerna, låt puttra ihop innan du pressar över lite citron och tillsätter citronskalet samt de hackade tomaterna. Tillsätt även örtkryddorna, tomatpurén, sardelloljan, oliver, kapris samt grillad paprika och tonfisken samt socker och vodka. Låt puttra ihop medan du kokar pastan. Smaka av så att du har bra sälta, peppra och tillsätt gärna lite mer örtkryddor innan servering. Blanda din nykokta al dente-pasta med såsen, vänd runt och servera direkt, gärna med en sallad och kanske bröd vid sidan om.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera