Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Eggs suédois

img_8472

Eggs bénédict känner väl de flesta till och det här är min svenska version som fått namnet eggs suèdois (svenska ägg). På en skiva rostat surdegsbröd läggs några skivor rökt lax och ovanpå det pocherade ägg som täcks av en len grönkålscrème – både gott och lite nyttigare än den sedvanliga hollandaisesåsen.

Grönkålscrèmen är en favorit i mitt kök som jag gärna serverar till fisk, kött och fågel. Den går också utmärkt att blanda med nykokt pasta och kanske rökt lax, räkor, fetaost eller annat man har lust med eller hemma i kylen, så gör gärna en lite större sats av grönkålscrèmen när du ändå håller på. 

Diabetikerna skippar brödet helt!

Du behöver för 4 personer: 

4-8 ägg beroende på hur hungriga ni är

vitvinsvinäger eller ättika

salt till kokvattnet

4-8 skivor surdegsbröd

smör att bre brödet med

4-8 skivor rökt lax

Till grönkålskrämen: 

250-300 gram grönkål, rensad och sköljd

2-3 schalottenlökar, skalade och hackade

en rejäl klick smör

olivolja

salt

örtsalt

vitpeppar

ca 20 gram smör

ev. 1/2 – 1 dl grädde

lite av kokvattnet

Gör så här: img_8472

Börja med grönkålskrämen: skär bort de hårda stammarna och skölj grönkålsbladen. Koka dem i saltat vatten så de blir mjuka i ca 5-10 minuter. Häll av men se till att spara lite av kokvattnet till purén. Under tiden som grönkålen kokar steker du schalottenlöken på låg värme i rikligt med smör och lite olja tillsammans med salt. När löken är helt mjuk utan att ha tagit färg, efter ca 10-15 minuter är den klar. Mixa den kokta grönkålen med löken, lite kokvatten, en klick smör, örtsalt och vitpeppar. Mixa länge så du får en härligt len kräm. Smaka av och tillsätt eventuellt lite grädde på slutet. Häll tillbaka krämen som liknar en mousse i en tjockbottnad kastrull och håll den varm på låg värme medan du rostar bröden, brer smör på dem, lägger på laxen och pocherar äggen.

Äggen pocherar du så här: Häll ca 5-7 cm djupt med vatten i en kastrull eller traktörpanna. Koka upp och tillsätt 1-2 tsk salt samt 1-2 msk vitvinsvinäger eller 1-2 tsk ättika. Rör runt med en sked och knäck ett ägg nära vattenytan så det glider ner i mitten av det sjudande vattnet. Låt det sjuda i några minuter tills äggvitan stelnat. Du kan skopa vatten över ägget med en sked. Använd en hålslev för att lyfta upp ägget och låt det rinna av lite mot dubbelvikt hushållspapper på en tallrik innan du vänder upp ägget med den släta fina sidan uppåt på laxsmörgåsen. Fortsätt pochera alla äggen och lägg dem på laxen. Täck äggen med den varma grönkålscrèmen – på köksfranska kallas det för att nappera äggen. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply