Festpasta med grönkål & räkor

fullsizeoutput_19

Den här pastan passar lika bra till fest som till vardags. Jag använde färdigskalade räkor som man köper i burk i en lag, men för extra festligt kan man ju skala finfina räkor själv.

Rätten är ganska snabblagad och har du dessutom gjort grönkålscrèmen i förväg går det otroligt fort att få till denna goda rätt som funkar både som förrätt eller huvudrätt. Som alternativ till grönkålscrèmen kn man gärna ta ruccola, vanlig pesto eller ramslökspesto. Det går även att variera med strimlor av rökt lax i stället för räkor. 

Du behöver för 4 personer: 

400-500 gram pasta efter tillgång och smak – jag använde glutenfria spiraler, fussiliimg_8710

färska räkor

Till grönkålscrèmen: 

500 gram färsk grönkål alternativt fryst grönkål

4-6 schalottenlökar, skalade och hackade

en rejäl klick smör

salt och peppar

gärna ett gott örtsalt (jag använder min mors hemgjorda)

lite av kokspadet – ca 0,5 dl

ca 30 gram smör

1/2 – 1 dl grädde (man kan även använda havregrädde)

Gör så här: 

Börja med att göra grönkålscrèmen: skär bort alla hårda stjälkar från bladen. Strimla bladen. Koka grönkålen i saltat vatten i ca 5-10 minuter tills den är mjuk. Under tiden steker du schalottenlöken i rikligt med smör med salt på medellåg värme tills den blir helt mjukkokt och får fantastiska smaknoter. Dra pannan från värmen och låt löken svalna en aning. Sila av den kokta grönkålen men spara en dl av kokvattnet.

Mixa grönkålen med den smörstekta schalottenlöken, en halv dl kokvatten, en rejäl klick smör, örtsalt och peppar. Mixa helt slätt och kolla ifall du behöver späda med lite mer kokvatten. Tänk på att du ska tillsätta en aning grädde sedan. Häll din grönkålscrème tillbaka i kastrullen eller sauteusen du stekt schalottenlöken i. Tillsätt en klick smör och lite grädde, smaka av om du behöver mer salt och/eller peppar. Låt krämen värmas upp. Koka din pasta så att den är perfekt al dente, med en kärna av tuggmotstånd som italienarna vill ha den. Häll av pastan, blanda ner den i grönkålscrèmen.

Lägg upp din nykokta grönskimrande pasta i tallrikar och toppa med de skalade räkorna. Det är gott att även riva lite citronskal över. Tag ett tag med pepparkvarnen över, servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*