Extragod äppelkaka

fullsizeoutput_fa

Det är nu ganska populärt med brynt smör och jag hör till de som älskar smaken när smöret brynts och får sina nötigt karamelliga toner. På franska heter det också beurre noisette (hasselnötssmör). Här har det brynta smöret fått ge extra fin smak till en äppelkaka som blir otroligt saftig och god med kryddiga smaker av vanilj, kardemumma och kanel.fullsizeoutput_f5

Kakan kan göras på bara vetemjöl, med hälften vetemjöl och hälften mandelmjöl eller i ett helt glutenfritt alternativ med mandelmjöl och till exempel durramjöl som jag tycker är ett bra alternativ till vetemjöl.  

Du behöver: 

lite drygt 150 gram smör, brynt (du använder inte allt sedan – bottensatsen slängs)fullsizeoutput_f6

3 ägg, delade i vitor och gulor (var försiktig så vitan inte kontamineras av gulan)

knappt 2 dl socker, gärna finkornigt råsocker

1 tsk vaniljsocker

1 kryddmått äkta vaniljpulver (finns att köpa på burk)

1 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl alternativt 1 1/2 dl mandelmjöl och 1 1/2 dl fullsizeoutput_f7vetemjöl eller durramjöl för glutenfritt

det finrivna skalet av 1 citron, väl tvättad och helst ekologisk

pressad saft från 1/2 citron

1/2 tsk mald kardemumma – helst nymald från pepparkvarn (jag har alltid en kardemummakvarn)

5 äpplen, skalade och urkärnade samt skurna i klyftor

kanel att pudra överfullsizeoutput_f9

kardemumma att pudra eller mala över

äkta vanilj att pudra över

kylskåpskallt smör att hyvla över

socker, helst finkornigt råsocker, att strö över kakan innan gräddning

Gör så här: 

Börja med att smälta smöret på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull. Det kommer att börja fullsizeoutput_fdskvätta och bubbla, låt det fortsätta bubbla, skaka försiktigt kastrullen då och då med fortsatt kontakt mot plattan och värmen. När det låter mindre om bubblorna och du ser hur det blir små bubblor som reser sig i mitten och det börjar mörkna är det klart. Du ser på färgen att det är gyllenbrunt, inte för mörkt och du känner på lukten när det doftar förföriskt. Drag av kastrullen från värmen och låt den stå minst en halvtimme så att de brända mjölkresterna i smöret sjunker till botten.

Dela äggen i gulor och vitor, lägg vitorna i en metallskål och gulorna i en annan skål som kan vara av plast. Det är bäst att vispa vitor i metall som är lättare att hålla fritt från fett så att vitorna kan fluffas till ordentligt. Börja med att vispa vitorna med elvisp med några droppar citron och kanske en knivsudd salt tills du har ett fluffigt fast skum. Fortsätt vispa äggulorna med det finrivna citronskalet, sockret, vaniljsocker, äkta vanilj och kardemumma. Vispa fluffigt. Tillsätt citronsaften, vispa eller rör i det smälta smöret men lämna de brända mer fasta partiklarna i botten. Tillsätt äggvitevispet och sist mjölet som du blandat med bakpulvret.

Häll smeten i en smord bakform med löstagbara kanter, en så kallad springform. Bred ut smeten och lägg i äpplbitarna. Äpplena skär du i klyftor, tar ur kärnhusen, skalar dem och skär i skivor. Lägg varje klyfta samlad med sina skivor upp och ner i smeten som du ser på bilden. Tryck ner äppelbitarna i smeten. Strö socker, kardemumma, äkta vanilj och ganska rikligt med kanel över. Lägg sist tunna hyvlade skivor smör över kakan. Ställ in formen ganska lågt i ugnen som du förvärmt till 175 grader. Låt den grädda ca 40 minuter – kolla med en sticka och titta efter den så att den inte blir för mörk ovanpå. I så fall kan du lägga ett smörpapper eller bakplåtspapper över som skydd på slutet av gräddningen. När en sticka blir torr som du sticker i mitten av kakan är den klar. Tag ut den, ställ den att svalna något och tag bort formens kanter efter ett tag.

Servera kakan som den är eller med grädde, glass eller vaniljsås.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammrskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*