Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pasta, rökt lax & ärtor

img_8772

En otroligt enkel och lättlagad pastarätt som blir smakrik och god. Rökt lax är alltid bra att ha hemma, håller ett tag och kan användas till mycket. En påse ärtor är alltid bra att ha i frysen och den laktosfria grädden har förutom sin goda smak och mildhet mot magen den fördelen att den håller länge. Eftersom varje kök med självaktning bör ha schalottenlök och vitlök hemma går den här rätten väldigt lätt att göra av saker man bara har hemma. Servera gärna med en fräsch sallad. 

Använder du havregrädde i stället för vanlig grädde får du en fräsch nyttigare middag.

Du behöver för 4 personer: fullsizeoutput_108

1-2 paket rökt lax i skivor, strimlade

2-3 schalottenlökar, skalade och finhackade

2 vitlöksklyftor, hackade eller skivade alternativt skurna på längden för att bra koka med och ge smak

en klick smör och lite olivolja att steka i

1-2 dl vitt vin

ca 1/2 – 1 msk fiskfond på flaska

1-2 dl grädde (jag tar alltid Valios laktosfria)fullsizeoutput_107

1/2 tsk torkad dragon

1/4 tsk herbes de Provence (kryddblandning med timjan, basilika, rosmarin etc)

nymald svartpeppar

örtsalt

ca 200 gram frysta ärtor

pasta av valfri sort

gärna några färska örter att strö över vid serveringfullsizeoutput_109

eventuellt nyriven parmesan för den som vill

Gör så här: 

Sätt på pastavattnet. Fräs löken och vitlöken i smör och olja på medellåg värme tills den är genomskinlig och fylligt söt men utan att ta färg. Tillsätt vinet och låt puttra ihop ett tag innan du häller i grädden. Krydda med örterna och peppar samt häll i fonden/buljongen. Låt puttra medan du kokar din pasta. Tillsätt de frysta ärtorna och låt dem värmas upp. Några minuter innan servering tillsätter du laxstrimlorna, smakar av med peppar, örter och kanske salt (såväl fonden som laxen har egen sälta).

Häll av pastan i durkslag och skölj helt snabbt med kallt vatten. Se till att du kokat den så att den fortfarande har ett visst tuggmotstånd, al dente, som på äktitalienskt vis. Lägg din nykokta pasta i såsen, blanda runt och servera direkt, gärna med sallad och kanske parmesan att strö över.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Leave a Reply