Extratryfflig chokladkaka

img_8851

Om du över huvud taget gillar choklad måste du pröva den här kakan. Jag har utgått från min vanliga tryffliga chokladkaka och gjort den än tryffligare, enligt dotterns önskemål som gärna beställer den till sin födelsedag. Tryffelkakan är förföriskt god och dessutom väldigt lättlagad. På bilden har jag serverat den med passionsfruktssorbet, men den är även god i ensamt majestät eller med färska bär och/eller färsk frukt, gärna tropisk frukt och kanske en klick lösvispad grädde. 

Den som vill gör dubbel sats i en sådan här brödform som du ser på bilden. Då kanske gräddningstiden behöver utökas en aning, men sannolikt inte till mycket mer än 15 minuter för det img_8838perfekta tryffliga resultatet.

Du behöver:

200 gram mörk choklad, Valrhona eller Lindt 70%

200 gram smör, skuret i bitar

3 ägg

1 1/4 dl socker, jag tar gärna finkornigt råsocker

knappt 1 dl vetemjöl eller glutenfri bakmiximg_8839

lite flingsalt

Gör så här: 

Lägg smöret i bitar i en tjockbottnad kastrull tillsammans med chokladen som du brutit i små bitar. Ställ kastrullen på lägsta värmen och rör då och då tills allt smält och blivit en härlig slät massa.

Vispa äggen med sockret tills det är ljust och skummigt. Rör ner den avsvalnade chokladblandningen och mjölet. Rör till en slät smet. Lägg bakplåtspapper i en brödform så som du ser på bilden. Jag smörade fullsizeoutput_11dformen lätt först för att pappret skulle stanna mot kanterna. Häll i smeten och strö flingsalt över den. Grädda kakan i ugnen som du värmt till 170 grader i 12 minuter. Det är viktigt att kakan fortfarande är lös i mitten och bara börjat stelna på kanterna. Annars blir det en ordinär chokladkaka med fin smak, men du vill ju ha den tryffliga förföriska skapelse du får när du tar ut den i tid.

Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylen till servering. Den här kakan går utmärkt att göra en dag i förväg.fullsizeoutput_11b

Servera med de tillbehör du valt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comfullsizeoutput_11e

Kommentera