Salsa verde på grönkål

fullsizeoutput_193

Grönkål är otroligt gott och nyttigt och  mer användbart än man först kan tro. Jag har gjort både grönkålspesto till pasta, grönkålscrème till kött eller fisk både till vardags och fest och nu en salsa verde på grönkål som först serverades med rostad pumpa och fisk varefter resten av salsan slank ner i en sås till stekt kyckling. Det blev mycket lyckat och gott, uppskattat av hela familjen. Gör gärna en stor sats och frys eventuellt in till att ha till en annan gång eller använd den som jag vid två olika middagar under veckan. 

Du behöver för 4 personer: img_8952

500 gram grönkål, sköljd och rensad från de hårda delarna

ca 5-10 sardellfiléer, gärna de som är inlagda i olivolja

1-2 vitlöksklyftor, kokade med grönkålen för mildare smak

nymald svartpeppar

pressad saft från 1/2 – 1 citron, gärna ekologisk

1/2 tsk dijonsenap

4-5 msk kapris, helst den som varit inlagd i salt, väl avsköljd och urlakadimg_8953

1 1/2 – 2 dl olja av god kvalitet och fin smak (gärna olivolja om du hittar en mild fin)

Gör så här: 

Skär bort den hårda mittsträngen på grönkålsbladen. Strimla de mjuka bladen. Koka dem i saltat vatten ca 10 m minuter tills de är helt mjuka (Smaka!). Koka gärna med vitlöken hel i sitt skal för mildare vitlökssmak. Den som vill har rivig vitlökssmak tillsätter helt enkelt vitlöken okokt, men då kan det räcka med en klyfta. Mixa grönkålen med vitlöken, citronsaften, sardellfiléerna, dijonsenapen, kaprisen och olivolja. Mixa till en slät fin sås, smaka av så att du har bra balans på smakerna. Tillsätt antagligen lite mer olivolja så du får en fin konsistens. Nu är din fullsizeoutput_193grönkåls-salsa verde klar att användas till det du vill, se receptalternativ här på Katinkas Kitchen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*