Saffrans-kladdkaka

img_9258

Helt plötsligt natten innan advent förra året kom jag på att jag skulle göra en saffranskladdkaka – här är resultatet som blev mycket lyckat och uppskattat i familjen. Den serverades medfullsizeoutput_1a8 en hjortronsorbet men går lika bra att servera med vispad grädde, kanske med någon likör eller sprit i såsom konjak eller lite vodka. 

Min kladdkaka blev aningen lös, så jag har ökat gräddningstiden från 15 till närmare 20 minuter – men se till att den inte blir för torr!

Du behöver: 

3 äggimg_9236

knappt 2 dl socker

1-2 paket saffran

finrivet skal från 1 citron, vältvättad och helst ekologisk

1,5 dl vetemjöl eller glutenfritt mjöl

150 gram brynt smör

Gör så här: img_8401

Börja med att bryna smöret på medelhög värme, rör runt kastrullen då och då. Efter ett tag blir det massa små bubblor i mitten, låt smöret fortsätta bubbla tills det tystnat och börjar bli gyllene nötbrunt i mitten. Drag då kastrullen av värmen. Låt smöret stå så att de fasta mjölkpartiklarna sjunker till botten. Häll av det klara smöret i en annan kastrull och tillsätt det finmalda (du kan mortla saffranet med en sockerbit) saffranet så att det blandas väl med smöret.

Vispa ägg och socker fluffigt. Vispa i citronskal. Rör i vetemjölet och det brynta något avsvalnade img_9239saffranssmöret. Häll i en smord form med löstagbara kanter, ca 20-25 cm i diameter. Om du har en lite större form eller vill ha din kaka en aning tjockare gör du helt enkelt en och en halv sats!

Grädda i ugnen i 170 grader tills kakan stelnat men inte blivit torr – ca 15-20 minuter.

Tag ut, låt svalna och servera med lösvispad grädde och eventuellt färska bär eller vackra apelsinklyftor.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar img_9240från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comimg_9259

 

 

Kommentera