Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Hjortronsorbet

 

img_9314

Jag har funderat en hel del på hjortron. Det är inte världens lättaste smak att ha att fullsizeoutput_1a9göra med, men ändå är den för mig väldigt lockande. I mina funderingar kom jag på då jag lagade lingonsorbet att det borde funka alldeles utmärkt att göra sorbet även på hjortron. Sagt och gjort och här är resultatet som blev riktigt lyckat! Jag serverade den till en saffranskladdkaka men den passar även till pannacotta eller andra kakor eller en vaniljbavarois – eller helt enkelt i ensamt majestät, vacker och gyllengul. 

Du behöver för ca 6 personer: fullsizeoutput_1a5

2,5 dl socker

knappt 2,5 dl vatten

ca 500 gram hjortron

1-2 tsk vodka (blir väldigt lyckat i glass och sorbet och lyfter fruktsmaken!)

Gör så här: 

Koka en sockerlag på sockret och vattnet, låt småputtra lite så det blir en aning simmigt. Lägg i fullsizeoutput_1a4hjortronen som du helst tinat en aning innan. Om du som jag varit sen med det får du låta de frysta hjortronen koka med sockerlagen tills de tinat helt. Låt blandningen svalna innan du mixar den ett tag. Häll den genom en sil så att du blir av med alla frön och hårda bitar, därmed försvinner även en hel del av beskan och du får kvar en len smet till din sorbet. Låt den stå kallt så den kyls ordentligt. Blanda i lite vodka precis innan du ska hälla den i glassmaskinen och kör den tills du har en krämig fin sorbet. Du kan göra i ordning den i förväg och frysa in i en bunke som du tar fram ett tag innan servering så den har fin konsistens när du ska lägga upp och servera den. På bilden ser du hur jag serverat den med saffranskladdkaka till första advent.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply