Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Torskrygg med rotfrukter i citrusbuljong

img_9257Rotfrukter av många slag fräses först med schalottenlök och vitlök för att därefter bräseras i citrondoftande buljong och serveras med snabbrimmad torsk tillsammans med en grönkålscrème och misomajonnäs. Det här är en lätt och fräsch festlig måltid som passar som kan vara ett förslag till nyårsmiddag eller något annat festligt tillfälle. Det är en praktisk måltid som går bra att förbereda för att snabbt få till att servera de img_9256hugade gästerna. 

Receptet på misomajonnäs kommer från den underbara och mycket läsvärda boken Matmolekyler av Lisa Förare Winblad och Malin Sandström som jag varmt rekommenderar att läsa.

Du behöver för 6 personer: 

6 bitar torskrygg

1/2 dl salt

7 dl vatten

olivolja

vitpepparfullsizeoutput_1a6

ev. lite vitlök

Till rotfrukterna i citrusbuljong:

2 morötter, skalade och skurna i tärningar

ca 300 gram kålrot, skalad och skuren i tärningar

ca 300 gram jordärtsskocka, skalade och skurna i tärningar

ca 200 gram rotselleri, skalad och skuren i tärningarfullsizeoutput_1b0

3 majrovor, skalade och skurna i tärningar

det finrivna skalet och saften av 2 citroner

färska eller torkade örter – timjan, rosmarin, körvel, dragon

peppar

örtsalt

en blandning av fisk- och kycklingbuljong (jag tog flytande fond på flaska)img_9257

en rejäl klick smör

3 schalottenlökar, skalade och finhackade

3 vitlöksklyftor, skalade och hackade

Till grönkålscrémen: 

ca 250-300 gram grönkål med bortskurna stjälkar och förhårdnader

2-3 vitlöksklyftor, skalade och skurna på längden

örtsalt och peppar

en del av kokvattnet

olivolja och en klick smör

Till misomajonnäsen enligt Lisas och Malins recept:  

1 helt ägg

jordnötsolja

miso

pressad färsk lime

gärna 1 kryddmått chiliflakes (jag valde att mortla dem till ett lite finare pulver)

Gör så här: 

Om du ska laga den här rätten till en festmåltid som du vill förbereda gör du rotfrukterna någon dag i förväg och tillagar de så de är i princip klara, du kan låta dem vara en bit från genomkokta så de blir perfekta när du värmer upp dem på dagen för serveringen. Torskryggen mår bäst av att rimmas ett lite tag innan serveringen så det gör jag gärna under eftermiddagen samma dag som jag ska ha middagen. Misomajonnäsen kan du göra dagen före eller tidigare samma dag som middagen. Och grönkålscrèmen går utmärkt att laga en eller två dagar innan och bara värma upp.

Till rotfrukterna: 

Fräs lök och vitlök i smör och olja med salt på medellåg värme tills den blivit mjuk och söt utan att ta färg. Tillsätt rotfrukterna skurna i små tärningar. Krydda med finrivet citronskal, örter och peppar. Låt puttra på låg värme tills rotfrukterna är mjuka.

Till grönkålscrèmen: 

Koka grönkålsbladen som du skurit bort de hårda stammarna ifrån. Koka ca 10 minuter tillsammans med de skalade vitlöksklyftorna skurna på längden tills grönkålen och vitlöken är mjuk. Häll av vattnet men spara en del att ha och mixa med. Mixa grönkålen med vitlöken och lite av kokvattnet, olivolja och en rejäl klick smör samt ett gott örtsalt och vitpeppar. Späd eventuellt med mer kokvatten och ha kanske mer lite mer smör. Häll crèmen i en kastrull och håll varm på låg värme till servering.

Gör misomajonnäsen: 

Mixa ägget med misopastan med en mixerstav. Tillsätt 3 dl av oljan lite i taget under mixning tills en jämn sås bildas. Mixa ner 1 msk pressad lime. Rör ner resten av oljan för hand (säger originalreceptet, men jag undrar om det inte går lika bra att fortsätta mixa ner den lite i taget). Smaka av med socker, chiliflingor och mer lime. Ställ kallt om du ska servera den senare eller nästa dag, häll annars upp i en fin skål eller i en sprits för att spritsa ut fina klickar. Jag hällde den i en plastpåse som jag klippte av hörnet på men det blev ju inte lika snyggt som i en riktig sprits kan sakligt konstateras.

Fisken: 

Innan du gör majonnäsen och grönsakerna lägger du fisken i rikligt saltat vatten (1/2 – 1 dl salt till 1 liter vatten) i 20-30 minuter. Lyft upp fisken, skölj av den och torka lätt med hushållspapper eller kökshandduk. Lägg fisken i en smord form, pensla med olivolja och pudra lite vitpeppar över. Så här kan fisken stå tills det är dags att stoppa den i ugnen inför serveringen. Den gräddas klart på ca 20 minuter i 150-170 grader. Se till att inte köra den för länge så den blir torr.

Lägg upp fisken med rotfrukter, grönkålscrème i botten och spritsa eller klicka ut misomajonnäsen. Servera direkt – med eller utan kokt potatis.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply