Lingonlakritsmaräng

Det här blir väldigt gott och är ett trevligt tillbehör som samtidigt är dekorativt – och lättlagat. Servera gärna dina maränger med lingonsorbet eller bavaroisen med lingontäcke. Den går också utmärkt att servera till glass eller bara som den är till kaffet. 

Är ni inte många eller vrålsugna gör du halv sats, som räcker fint till dekoration för ca 6 personer. Men jag kan säga att de här marängerna brukar ha en strykande åtgång, så jag gör ofta dubbel sats.

Du behöver: 

2 äggvitor

en nypa salt

några droppar citronjuice

1 dl socker

lakritspulver (finns numera att köpa i de flesta affärer)

lingonpulver (finns att köpa i hälsokostaffärer)

Gör så här: 

Vispa äggvitorna med salt, socker och några droppar citron till styvt skum – det tar ett tag så beväpna dig med tålamod och kolla på klockan. I vanliga fall vispar jag maräng i tio minuter, men eftersom den här marängen ska bredas ut och bli till plattor är det inte lika viktigt att den blir så fluffig. Det innebär också att det här är ett recept som är utmärkt att använda till äggvitor som stått några dagar i kylen efter men gjort t.ex. carbonara. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt och pudra försiktigt över först lakritspulvret och därefter lingonpulvret. Gör du dubbel sats behöver du minst två plåtar. Marängsmeten ska bredas ut ganska tunt. Baka i ugnen på knappt 150 grader i uppemot en timme – marängen ska bli torr och spröd. När den kallnat bryter du den i bitar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera