Vintermozzatozza

Mozza Tozza var barnens namn på Insalata Caprese när de var mindre, d.v.s. tomat och mozzarella – mozza för mozzarella och tozza för tomaten. Här har jag gjort en vinterversion, eftersom jag tycker tomater kan vara ganska tråkiga på vintern har jag köpt spanska plommontomater som jag ändå tycker har lite mer smak och låtit de långsamrostas i ugn för att koncentrera smakerna. Då blir det en riktigt god sallad serverad med färsk basilika, peppar, salt och en god olivolja och gärna ett gott bröd till. Servera salladen som förrätt eller som tillbehör till grillad kyckling eller något annat. 

Så här i jultider tänker jag att den här salladen kan vara ett fräscht tillägg på julbordet.

Jag gör gärna tomaterna i förväg, kanske till och med en dag innan för att sedan snabbt kunna servera denna förrätt eller med massa tapas, kanske en fredagkväll.

På bilden till höger ser du både plommontomater och cocktailtomater som långsamrostats. De större hade vi till salladen till förrätt och de små till tapas till fördrinken.

Du behöver för 4 personer: 

6 plommontomater eller andra tomater av fin kvalitet och så mycket smak du får tag på

gärna färsk rosmarin

havssalt eller flingsalt

svartpeppar

olivolja

Till serveringen: 

2-3 paket mozzarella, helst buffelmozzarella (jag har nu hittat laktosfri mozzarella i Sverige, från Zeta, och är jätteglad för det även om buffelmozzarellan är godare)

färsk basilika

salt och nymald svartpeppar

en god olivolja att ringla över

Gör så här: 

Tvätta tomaterna, torka dem och skär dem i halvor. Lägg halvorna på ett bakplåtspapper på en plåt. Strö hackad rosmarin över, salta och peppra och ringla lite olivolja över. Ställ plåten i ugnen som du värmt till 100-150 grader beroende på hur gott om tid du har. Jag tycker det blir bättre med den lite låga temperaturen men då tar det också längre tid, uppemot fyra timmar. Gå och kolla dina tomater då och då så de inte blir för mörka eller bränns. När du tycker de ser fina och lagom torkade ut tar du fram plåten alternativt stänger av ugnen och låter dem vara där över natten eller de timmar du har kvar till serveringen. Tomaterna ska vara avsvalnade men inte kylskåpskalla när du serverar dem.

Ta fram mozzarellan ur förpackningarna. Riv den försiktigt i bitar. Det här är det italienska sättet som jag föredrar eftersom oljan då kommer in i den porösa osten och det blir riktigt gott. Vill du skär du givetvis skivor i stället. Arrangera tomaterna och mozzarellabitarna på ett serveringsfat eller direkt på gästernas tallrikar tillsammans med basilikabladen. Salta och peppra och ringla olivolja över. Ställ fram olivoljeflaskan och salt och peppar på bordet för gästerna att ta mer av. Servera gärna med ett gott bröd att suga upp den goda oljan med.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera