Endiver, provencalska

En sydfransk mustig grönsaksrätt på den hos oss ofta förbisedda endiven som lämpar sig väldigt bra till ugnsbakning i olika former – här är en provencalsk variant.

Återigen utgår man från basreceptet på kokta endiver. Här kokas de i ugnen medan man svänger ihop tomatsåsen som endiverna sedan gratineras under.

Du behöver till fyra personer som tillbehör:

4 fina endiver, som du skuret bort det hårda ur. Man kan dela stora endiver på längden och lägga dem med snittsidan upp.

Lägg endiverna i en smord form och strö över socker, salt, pressad citron eller en skvätt vin och fyll på med vatten så vätskan når till knappt hälften av endiverna. Täck formen med folie och baka dem i ugnen i 200 grader i ca 45 minuter tills de blivit mjuka. Lyft ur dem och låt dem rinna av.

Gör en mustig tomatsås:

1-2 vitlöksklyftor

1-2 msk olivolja

ca 400 gram färska tomater, gärna plommontomater, alt. passerade eller krossade tomater (fast jag tycker det är bättre att ta hela konserverade tomater och hacka upp själv så blir det lite fylligare än de färdighackade på burk)

½-1 msk tomatpuré

örtkrydda efter tillgång och smak, t.ex. timjan, mejram, herbes de Provence

en näve svarta oliver

gärna färsk basilika och/eller färsk timjan, kanske lite rosmarin

1 tsk socker för att få den fylliga fina tomatsmaken

peppar och salt

Gör så här:

Fräs vitlöken i olivoljan, tillsätt tomater och timjan och tomatpuré samt lite socker. Man kan även ha i oliver om man vill och gärna någon örtkrydda. Låt puttra ihop i ca 10-15 minuter. Kanske lite peppar och mer färsk örtkrydda.

Häll tomatsåsen över endiverna och baka i ugnen i 10-15 minuter.

Servera till kyckling eller lamm, fisk eller annat kött.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*