Pepparkaksrulle med lingon

 

 

 

Min tanke var att liksom med lusserullen jag publicerade härom dagen göra en rulltårta med julens smaker. Det här var ett första experiment som föll ganska väl ut, men jag kommer att experimentera vidare med att till exempel göra en bas på kokt socker med pepparkakskryddorna likt när man sätter en pepparkaksdeg. Detta för att få ut mer av smakerna och förbättra konsistensen och återkommer med nytt recept, men det här duger alldeles gott också, kanske något att baka till lucia. Jag har dessutom justerat så receptet nedan ger en något tunnare rulltårta med mer fyllning. Det blev faktiskt väldigt juligt och gott!

Du behöver: 

2 ägg

1 dl socker

1 1/4 dl potatismjöl eller glutenfritt vitt mjöl

2 tsk pepparkakskryddor eller:

1/2 tsk mald torkad ingefära

knappt 1/2 tsk malda nejlikor

drygt 1/2 tsk mald kanel

ev. 1/4 tsk mald pomerans

ev. 1/2 tsk vaniljfrön (finns på burk)

1 tsk bakpulver

Till fyllningen: 

250 gram rårörda lingon (jag tog ett fryst paket och rörde det med ca 3 msk finkornigt råsocker)

2-3 dl grädde – jag använder laktosfri från Valio (och får inget för att säga det!)

ev. lite vanilj för den som vill

1/4 -1/2 gelatinblad, blötlagt i kallt vatten i ca tio minuter (kan uteslutas men fyllningen blir bättre med gelatinet tycker jag)

Gör så här: 

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt och poröst. Tillsätt pepparkakskryddorna och ev. vanilj. Det tar 5-10 minuter så ha tålamod! Vänd försiktigt ner mjölet som du blandat med bakpulver. Blanda ihop försiktigt så fluffigheten och luften behålls så gott det går. Bred ut på ett bakplåtspapper på en plåt eller i en långpanna. Grädda i 225 grader i 5-10 minuter – passa så att det inte bränns! Jag brukar sätta klockan på 7 minuter och stå och passa för säkerhets skull. Den måste ju vara genomgräddad men får inte bli bränd. Den pöser ofta upp lite oregelbundet men det jämnar ut sig sedan.

Tag ut och och låt rulltårtsbotten svalna. Vispa grädden och rör ner lingonen till krämen. Krama ur gelatinbladet och lägg det i ett decilitermått av metall och håll det över varmt vatten samtidigt som du rör i det med en tesked tills gelatinet smälter. Rör ut gelatinet med lite av grädden innan du häller ner det i lingongrädden och blandar försiktigt men ordentligt. Bred krämen över den helt avsvalnade rulltårtan (viktigt att inte ha för bråttom – då smälter grädden!), rulla ihop och linda in den i bakplåtspapper, smörpapper eller plastfolie. Rulla den hoprullade rulltårtan i en blandning av kanel och socker eller i lite lingonpulver för extra syrlighet. Lägg rulltårtan i kylen i några timmar eller över natten. Skär upp och servera.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera