Pepparkaksrulle med frosting

När jag gjorde pepparkaksrullen första gången hade jag fyllt den med lingongrädde. Några av familjemedlemmarna som då smakade den sade att det hade varit supergott med fyllning lik den frosting man har på morotskaka. Sagt och gjort – här är resultatet som jag smaksatt med en aning apelsinskal, men citronskal blir också mycket gott. Jag har dessutom ändrat lite i receptet så själva rulltårtsbotten blir saftigare, men fortfarande med den härliga smaken av pepparkaka. 

Du behöver: 

2 ägg

1 dl socker

1 1/4 dl potatismjöl eller glutenfritt vitt mjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk pepparkakskryddor eller:

1/2 tsk mald torkad ingefära

knappt 1/2 tsk malda nejlikor

drygt 1/2 tsk mald kanel

ev. 1/4 tsk mald pomerans

ev. 1/2 tsk vaniljfrön (finns på burk)

3 msk socker

3 msk ljus sirap

3 msk vatten

30 gram smör

Till fyllningen: 

100 gram smör, rumsvarmt

100 gram philadelphia cream cheese, rumsvarm

1 dl siktat florsocker

1 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk äkta vaniljfrön (finns att köpa på burk)

det finrivna skalet av en citron eller en apelsin – helst ekologisk och ordentligt tvättad!

Gör så här: 

Börja med att koka ihop den andra mängden socker (3 msk) med vatten, alla kryddorna, sirap och smör i en kastrull. Tag av värmen och låt svalna. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt och poröst, det tar 5-10 minuter så ha tålamod! Tillsätt blandningen från kastrullen och vanilj. Vänd försiktigt ner mjölet som du blandat med bakpulver. Blanda varsamt ihop så fluffigheten och luften behålls så gott det går. Bred ut på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 200 grader i 5-10 minuter – passa så att det inte bränns! Jag brukar sätta klockan på 7 minuter och stå och passa för säkerhets skull. Den måste ju vara genomgräddad men får inte bli bränd. Den pöser ofta upp lite oregelbundet men det jämnar ut sig sedan.

Tag ut och och låt rulltårtsbotten svalna. Under tiden gör du fyllningen: Vispa smör och socker fluffigt, vispa i cream cheese och vanilj samt citron- eller apelsinskal. Tag loss rulltårtsbotten från bakplåtspapperet så att det går lätt att rulla ihop den sedan. Bred fyllningen på den avsvalnade rulltårtan (om den är varm smälter fyllningen) och rulla ihop den. Rulla den hoprullade rulltårtan i en blandning av kanel och socker. Lägg rulltårtan i kylen i sitt bakplåtspapper i en plastpåse i några timmar eller över natten. Skär upp och servera.

Smaklig julespis önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera