Gloggnog – en ny juldrink!

Det här är den extrajuliga drinken med svenska förtecken, baserad på den fenomenala anglosaxiska juldrinken eggnog – men med glöggsmak! Jag tog lite av min hemsatta glögg som är som en essens och tillsatte lite rom, och se det blev en riktigt lyckad hjärtevärmande juledrink. Vi har en ny julklassiker i Katinkas Kitchen – glöggnog som ju låter mycket roligare när den får ett passande anglosaxiskt uttal – gloggnog.  Här är receptet:

Alkoholfritt alternativ finns nedan i receptet. 🙂

Du behöver för 4 personer:

4 äggulor

8 msk socker

ev. 1/4 tsk vaniljfrön (finns numera att köpa på burk, eller så skrapar du ut lite ur en vaniljstång, men då behövs inte så mycket)

6 dl mjölk

16 cl rom eller konjak

Den som vill ha sin drink alkoholfri tar istället nypressade saft av apelsin och kanske lite finrivet apelsinskal tillsammans med alkoholfri glögg, gärna glöggessens alternativt en kryddblandning mer lik originaleggnog men med tillskott: mald kanel, mald kardemumma, mald pomerans, mald ingefära och lite finriven muskotnöt samt vanilj precis som ovan

Gör så här:

Vispa äggulorna med socker och lit vanilj. Vispa så det blir riktigt pösigt, det tar ett tag så ha tålamod.

Värm mjölken och häll den över äggvispet medan du fortsätter vispa.

Häll rom eller konjak i varje glas eller i en tillbringare om du vill servera din eggnog från en tillbringare. Häll på mjölk- och äggblandningen som du kanske värmt upp lite i kastrullen igen – men försiktigt så att inte äggulan koagulerar! Pudra lite extra kanel över och riv ev. lite muskot över. Servera direkt.

Med vänliga julglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera