Vaniljglass med körsbärsrippel

Den här glassen blir helt ljuvlig – hemslungad vaniljglass på äkta vanilj, med härliga stråk av förförisk körsbärskompott med en not av rom för den som vill.

Du behöver för ca 4 personer:

Till vaniljglassen:

2 1/2 dl mjölk, gärna helmjölk (jag tar alltid Valios laktosfria)

2 1/2 dl grädde (jag tar Valios laktosfria även där)

1 /2 – 2 dl socker

de urskrapade fröna ur 1/2 – 1 vaniljstång alternativt 1/2 tsk vaniljfrön som finns att köpa på burk

Till körsbärsrippeln:

1 paket frysta körsbär (ca 250 gram)

1 – 1,5 dl socker, gärna finkornigt råsocker som jag tycker ger bättre smak och fyllighet

några skedar rom

Gör så här:

Häll mjölk och socker i en tjockbottnad kastrull och lägg i den uppskurna vaniljstången. Låt precis värmas upp så att det nästan kokar. Rör om så att sockret löser sig och tag av värmen. Ställ att svalna. Blanda i grädden och skrapa ur fröna ur vaniljstångens halvor. Blanda runt och låt stås i till exempel ett litermått i kylskåpet tills det är dags att hälla blandningen i en glassmaskin.

Gör körsbärskompotten i god tid så att den hinner svalna helt: Häll körsbär och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp, rör om då och då. Låt
det hela koka ihop ordentligt så att det blir marmeladliknande. Blanda mot slutet i några skedar rom och låt det hettas upp så blir du av med en hel del av alkoholen men har smaken intakt. Ställ kompotten att svalna helt.

Häll vaniljglassblandningen i glassmaskinen. Den brukar ha fryst på ca 45 minute. Blanda den precis färdigfrusna glassen med körsbärskompotten. Ett bra sätt brukar vara att precis hälla i en del av kompotten i glassmaskinen på slutet och låta köra något varv bara så att det blandas lätt – kör du för länge blir det helt enkelt en körsbärsglass och här ska det ju vara rippel. Vänd ner resten av trippeln i bunken du ska frysa in glassen i eller i skålen du serverar glassen i.

Servera direkt eller frys in och ta fram ett litet tag före servering. Kyl gärna skålarna i frysen eller
åtminstone kylen innan servering så smälter inte glassen direkt.

Bon appétit önskas med vänliga mat- och glassglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera