Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Nyttigheter och onyttigheter i mitt kök…

Jag satt och tittade på mina kommande inlägg och de som gjorts senaste tiden och insåg att mitt bland massa recept på kakor, pajer och glass finns inlägget om nyttigare mat och smalmat. Det kan ju verka konstigt, men samtidigt finns det ändå en viss logik i det, tänkte jag för mig själv.

Jag tror ju inte riktigt på dieter och bantning, utan på att äta balanserat och ganska nyttigt över lag. Vill man ha en bulle så går den inte att göra på annat än smör om den ska bli god. Och en hemgjord glass är nog oftast trots allt både nyttigare och innehåller mindre mängd socker än köpeglass. Vill man äta nyttigare så finns det inga genvägar annat än att dra ner på det söta och kanske även på det vita mjölet. Som jag skrev i inlägget häromdagen om nyttig mat och smalmat är det nog bättre att göra små förändringar i sin kosthållning som också är mer hållbara över tiden. Till exempel att servera minst två grönsaker eller grönsakstillbehör till kött, fisk eller fågel. (titta i kategorin “tillbehör” i kolumnen här till höger) Använd gärna mustiga kryddor, gärna indiska som dessutom är bra för matsmältning och förbränning såsom ingefära, vitlök, chili, kanel, nejlikor, kardemumma. Botanisera gärna i kategorin “indiskt”.

Vill man vara än mer drastisk kan man välja att äta soppor med knäckebröd och bara vegetariskt eller fisk under en period – och som sagt låta bli det söta. För sockret är nog en större bov än lite smör eller olivolja. Jag såg ett otroligt intressant program av Jamie Oliver på utbildningsradion härom dagen som jag varmt kan rekommendera och försöker sprida nu. Gå in på urplay.se och sök på jamie olivers sockerchock. Det funkar av någon anledning inte att lägga upp länken till er men så här ser den ut: 

http://urplay.se/program/197041-jamie-olivers-sockerchock

Och ja, man kan verkligen äta nyttigt – och samtidigt gott! I mitt kök blir det såhär efter helgerna mycket nyttigare mat en period, med väldigt mycket vegetariskt, indiskt och annat asiatiskt, soppor, fisk, såser och grytor på kokosmjölk, linser, glutenfri pasta – alltid med mycket smak och härliga mättande anrättningar. Maken går in i sin ena vita period av de två han brukar ha under året – en efter sommaren och en efter trettondagshelgen som jag brukar tycka låter som en otroligt god idé och absolut ska följa – ända tills vi är på en middag och någon erbjuder mig ett glas vin eller champagne och jag tänker att åh, det låter ju gott:) Skämt åsido, visst är det också en mycket bra idé att dra ner fullkomligt på alkohol som ju innehåller en ansenlig mängd kalorier. Nu ska jag återgå till min pall som jag lagar mat ifrån numera med min knäskada och göra lite brunch i form av miniomeletter på den rester av pumpakräm.

Mycket glädje i ditt nyttigare 2017-kök, med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply