Omelett på sötpotatisemulsion

Sötpotatisemulsionen har blivit ett av mina favorittillbehör, inte minst till kött och helst vilt. Jag gör gärna ganska mycket så jag har kvar att servera en annan dag till kyckling eller annat. Den sötpotatisemulsion vi hade kvar efter nyår serverades bland annat till lax, och det sista åkte ner i först små miniomeletter tillagade i muffinsformar och sedan i en oemotståndlig omelett som blev mer som ägg royale, en slags äggstanning som är alldeles len och förförisk. 

Du behöver till ca 4 personer: 

6 ägg

1-2 dl sötpotatisemulsion

ev. andra grönsaker du har kvar i kylen som kan slinka ner i omeletten

ev. färsk spenat

2 schalottenlökar, skalade och hackade

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

svartpeppar

salt

chipotlechili och gärna lite starkt paprikapulver

olivolja att steka i

Gör så här: 

Vispa försiktigt ihop äggen med en gaffel, vispa ner sötpotatisemulsionen tills allt blandats till en ganska slät smet utan att äggen slagits sönder för mycket – det ska ju bli en omelett som håller ihop. Stek lök och vitlök på låg värme i olivolja, salta och låt steka tills löken är mjuk, ca tio minuter. Lägg även i de övriga grönsaker du ev. har och vill använda i omeletten. Vill du ha i spenat lägger du i den strax innan du häller på äggsmeten – dra upp värmen inför att du ska hälla ner den och dra ner värmen direkt till väldigt lågt. Lägg ett lock över och låt stå tills allt stelnat. Den som vill och använder en stekpanna med handtak som går att ha i ugnen kan ställa den att grädda klart i ugnen på ca 150-170 grader. Eftersom sötpotatisemulsionen gör att omelettsmeten blir krämig och mer som en slags äggstanning går det inte att lyfta och hålla på som man gör vid vanlig omelettstekning, här behöver omeletten helt enkelt tid för att stelna i sin egen takt utan att den bränns undertill. När hela omeletten ”stannat” serverar du den. Jag strödde strimlad basilika över och serverade bacon som jag tillagat på en plåt i ugnen till, tillsammans med mina långsamrostade tomater som jag gärna gör ett jättegäng av och har att plocka fram av. Receptet hittar du i eget inlägg här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe i kolumen här till höger.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera