Best gluten free pancakes

Ytterligare ett recept på glutenfria pannkakor liknande american pancakes, men med lite extra kanelsmak. Jag kom nämligen hem från ett läkarbesök en lördagmorgon och någon granne hade bakat kanelbullar eller om de stekte fattiga riddare – det doftade ljuvligt av kanel och smör och jag blev sugen på amerikanska pannkakor.

Här har jag experimenterat mera med de glutenfria mjölsorterna och kommit fram till en blandning som blev både god och ger bra konsistens. Jag använde Oatly iKaffe, men man kan också använda vanlig mjölk, laktosfri mjölk, mandelmjölk eller kokosmjölk.

Till serverade vi körsbär som kokats ihop med lite kokossocker, råsocker och äkta vanilj och sedan snabbkyldes på balkongen i vinterkylan.

Du behöver för 4 personer: 

2 dl durramjöl

1 dl kokosmjöl

1 dl bovetemjöl

1/2 dl rismjöl

2 tsk mald kanel

1 tsk vaniljsocker

1 kryddmått vaniljfrön (finns på burk)

1 kryddmått salt

6-7 dl havremjölk

3 ägg

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör i drygt hälften av mjölken och blanda ordentligt så det blir klumpfritt, rör eller vispa i resten av mjölken. Vispa i äggen. Låt smeten stå och svälla ett tag innan du steker, gärna en halvtimme. Stek plättar eller små pannkakor i en gjutjärnslägg i smör eller kokosolja. Servera med lönnsirap, agavesirap eller socker blandat med kanel. Jag gillar att servera dem med några bär från frysen som jag kokar upp med en aning socker. Man kan göra som Mattias Dahlgren och koka upp t.ex. blåbär på ett smart sätt så att man först kokar upp hälften så de blir helt mjuka och varma och sedan rör ner den andra frysta halvan – då går det fort att få dem serveringsdugliga i rätt temperatur. Den som vill serverar även
glass eller grädde till.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera