Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Potatisgratäng – en ingående studie

Ahh en gräddig krämig frasig fransk potatisgratäng – hur gott är inte det..? Jag gör gärna en extra stor och njuter även till lunch dagarna efter och kanske med helt andra saker till som middag efter en dag eller två. Om vi ätit kött till första kvällen kanske jag serverar lax till vid nästa tillfälle. Oftast gör jag faktiskt min potatisgratäng utan ost, men för den som vill ha i ost kan jag varmt rekommendera att använda parmesanost för extra fyllig god smak. 

Just den här gratängen fick stå i ugnen lite väl länge och blev därför mörkare än jag brukar vilja ha den. Vi får därför snart göra en ny så att bilderna kan uppdateras.

Det är lustigt att vi i Sverige tycker att fransk potatisgratäng tillagas med grädde, eftersom man i Frankrike gör den på helmjölk som kokas upp innan den hälls över potatisen och gräddas med ganska mycket smör, ibland med ett tillägg av lite grädde. Jag gör ibland min gratäng på mjölk men måste erkänna att jag gillar den extra krämigt gräddiga svenska varianten, som säkert Tore Wretman har något delansvar i. 🙂

Fransmännen har alltid lite riven muskot i sin gratin Dauphinois som den heter där. Den som vill kan ha lök i sin gratäng, men jag väljer att inte ha det eftersom jag tycker att vitlöken räcker. Om man har lök i är det likt när man gör Janssons frestelse gott att steka den först i lite smör för bättre smak och konsistens på löken i gratängen.

Du behöver för en form till 6 personer: 

1,5 kg eller ca 10 potatisar, skalade och skivade

ca 4 vitlöksklyftor, skalade och pressade

salt och nymald peppar

ca 2 dl finriven parmesan, gärna vällagrad (andra goda alternativ är lagrad Västerbotten eller prästost)

ca 4 dl grädde

smör att klicka eller hyvla över.

Gör så här: 

Skala potatisen och skiva den i ganska tunna skivor, ca 2-3 mm tjocka på mandolin eller i en matberedare alternativt för hand. Lägg potatisen i en smord form i ett lager i botten med kanske två lager potatis, pressa över vitlök, salta och peppra (det går faktiskt åt mer salt än man kan tro för att resultatet ska bli gott, men om du gör din gratäng med ost drar du ner på saltet för osten ger sälta). Fortsätt med ett lager dubbla skivor potatis igen, mer vitlök, salt och peppar och så vidare tills potatisen är slut. Häll grädden över, klicka smörklickar över eller använd en osthyvel som ger utmärkta skivor att lägga över din gratäng. Grädda gratängen i ugnen som du värmt till 175 grader. Om du märker att gratängen får för mycket färg lägger du ett bakplåtspapper eller folie över och drar ner temperaturen på ugnen. Efter ca 45 minuter till en timme är gratängen klar. Potatisen ska vara helt mjuk, det översta lagret lätt frasigt-krispigt och inuti ska den vara krämig men inte rinnig. Servera din gratäng till kött, fisk, fågel med grönsaker och kanske en fräsch sallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply