Vintertomatsallad

När tomaterna är hopplöst trista på vintern finns det ett knep för att få dem goda, att långsamrosta dem i ugnen. De långsamrostade tomaterna kan sedan användas som de är som gott tillbehör till kött, fisk eller kyckling eller användas i en vinterversion av tomatsallad där även löken rostats för extra fylliga smaker.  Servera salladen som tillbehör eller som en liten förrätt. 

Gör mycket – tomaterna är försvinnande goda!

Du behöver för 4 personer: 

8 tomater, skurna tvärs av i halvor

gärna någon örtkrydda såsom rosmarin eller timjan alt. Provencalsk kryddblandning

salt

olivolja

2 gula lökar, delade i halvor men fortfarande med skalet på

Gör så här: 

Lägg tomathalvorna och lökhalvorna på en plåt som du täckt med bakplåtspapper. Strö örter över tomathalvorna, salta både tomaterna och löken och ringla lite olivolja över allt. Ställ in i ugnen som du förvärmt till knappa 100 grader. Någonstans mellan 75 och 90 grader brukar vara bra om du har gott om tid. Har du mer bråttom höjer du till 125, max 150 grader, men då får du också passa mer noga så de inte blir brända.

När tomaterna torkat ihop lagom och blivit fylliga och fina i smaken och löken blivit helt mjuk tar du ut plåten. Om du har de lägre temperaturerna tar det här åtminstone fyra timmar, men varierar självklart på hur just din ugn är och hur stora tomaterna och löken är. Tag ut plåten och låt svalna.

Servering: Arrangera tomaterna vackert på ett fat eller portionsvis på tallrikar. Skär löken i ringar och arrangera dem över. Dekorera gärna med färsk basilika eller persilja. Ringla olivolja över, salta och peppra och servera, gärna med något gott bröd.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera