Chèvregratinerade gulbetor med pestodressing

 

Kokta gulbetor gratineras under krämigt syrlig chèvre och serveras med en pestovinaigrette. Jag använde ramslökspesto, men en vanlig pesto på basilika eller en rucolapesto funkar också bra. Jag serverade den som förrätt men den är även ett utmärkt tillbehör till en måltid med fisk, kyckling eller kött eller som en av många vegetariska rätter. Det här är en mycket snabblagad god liten rätt, särskilt om man som jag kokat betorna i förväg.

Självklart kan man även använda rödbetor, men det blir både vackert och gott med de gula betorna som jag tycker har en lite mildare smak.

Jag hade inga färska örter första gången som passade så det blev lite bleksiktigt, men riktigt gott! Eftersom det var så gott gjorde jag snart om det och fick lite bättre bilder.

Du behöver för 4-6 personer:

6-8 eller 1 kg gulbetor, kokta i förväg

300 gram chèvre

olivolja till formen

nymald peppar

ev. finrivet citronskal över gulbetorna

Till pestovinaigretten: 

2-3 msk god pesto

2-3 msk god olivolja

saft från 1/2-1 pressad citron (smaka av, du kanske vill ha mer)

nymald svartpeppar

färsk basilika, ramslöksblad, gräslök, persilja eller körvel att dekorera med

Gör så här: 

Skär gulbetorna i klyftor och lägg dem i en ugnsfast form som du smort med lite olivolja. Finriv ev.
lite citronskal över dem. Smula över getosten. Hit kan du förbereda och sedan bara ställa in och gratinera strax före servering. Gör även dressingen:

Rör ihop pesto med olivolja och citronsaft, peppra. Oftast brukar man inte behöva salta eftersom peston brukar vara ganska salt.

Gratinera gulbetorna i ugnen under grillelementet på 225 grader så att de får fin färg och betorna värms. Tag ut, ringla vinaigretten över och dekorera med örter. Servera, ev. med ett gott bröd till.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammaraskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera