Hjärtmusslor med linguine

Jag trodde länge att vongole och hjärtmusslor var samma ska men har nu förstått att det är två olika sorter. Vongole är mindre, har slätare skal och finns i Medelhavet medan hjärtmusslor har räfflade skal, är större på utsidan men även själva musslan är större och de återfinns i våra kallare vatten.

De tillagas emellertid på samma vis med vitlök och vitt vin i olivolja, eventuellt med lite chili för den som vill och så slätbladig persilja. Man kan äta dem som de är som förrätt eller som här blandad med pasta såsom linguine eller spaghetti. Barilla har en sort som heter bavette och liknar linguine som jag tycker passar bra också.

Servera gärna med en sallad bredvid och ett gott bröd att doppa i den goda buljongen.
Jag lagar gärna den här rätten en fredag – snabblagad och väldigt gott att bjuda gäster på! 

Om du frågar en italienare ska det absolut inte vara någon parmesan eller annan ost till den här rätten – det förstör den delikata sjösmaken på musslorna.

Du behöver för 4 personer: 

400 gram linguine, spaghetti eller bavette

1 kg hjärtmusslor, sköljda och tvättade

2-3 vitlöksklyftor, skalade och hackade

4-6 msk olivolja av god kvalitet

1-2 dl vitt vin

salt

ev. hackad chili

gärna slätbladig persilja, hackad

Gör så här: 

Koka pastan i rikligt med saltat vatten så den blir al dente, med en hård kärna kvar i mitten. Häll av pastavattnet och blanda ner pastan i dina vinkokta musslor som du gjort i ordning enligt nedan.

Fräs vitlök i olivolja tills mjuknar. Lägg i chilin om du vill ha lite extra hetta och bett. Tillsätt vinet, höj värmen och lägg i de tvättade musslorna. Lägg på locket, skaka runt och låt dem ånga så de precis öppnar sig. Ta dem direkt av värmen – annars blir de bara sega. Servera direkt med din nykokta pasta. Strö hackad persilja över.

Buon appétito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera