Asiatisk buljong med lax, spenat & broccoli

Det här är en läcker fräsch liten rätt som är väldigt lätt att få till, särskilt med hjälp av färdig currypasta. Men den som vill ha en mildare variant gör den utan currypastan med bara de välgörande asiatiska smaksättarna ingefära, citrongräs och citronblad. Vill du göra en vegetarisk version tillsätter du bara mer grönsaker och tar bort laxen. Laxen går självklart att ersätta med annan fisk såsom torsk, kummel, sej.. 

Du behöver för 4 personer: 

1,5 liter vatten

2 vegetariska buljongtärningar (jag väljer sådana utan glutamat)

3-4 limeblad, finns att köpa frysta (lime leaves)

1-2 stjälkar citrongräs, som du bankat på med knivskaftet efter att ha skurit bort kanterna

4-6 cm färsk ingefära, skalad och finstrimlad

2-4 vitlöksklyftor, pressa två och strimla två på längden

2 schalottenlökar, skalade och finstrimlade

1-3 tsk curry paste (jag tog en vanlig röd thai curry paste och även en som heter Nam Prik Pao och är mildare med lite rökiga noter, det är den man brukar ha i tom yam-soppan)

1-2 tsk fisksås (Nam Pla)

pressad saft av 1 lime och 1 citron

ca 600 gram laxfilé utan skinn, skuren i kuber

1 färsk broccoli, i små knippen – glöm inte att skala stammen och använda den med skuren i skivor!

1-2 paket bladspenat eller babyspenat, sköljd

gärna färsk koriander att dekorera med

Gör så här: 

Häll vattnet i en ganska stor kastrull, tillsätt vitlök, schalottenlök, currypaste, fisksås, limeblad, citrongräs, ingefära och buljong och låt koka upp och sedan sjuda ett tag så smakerna blandas och dras ur. Lägg i broccolin och koka den precis nätt och jämnt mjuk. Lägg i risnudlarna och strax efter tillsätter du laxen och låter det sjuda i ca två minuter tills laxen är lagom genomkokt och nudlarna är mjuka. Tillsätt lime-citronjuicen. Smaka av så du har fin balans på fyllighet, hetta, syra och sälta. Lägg i spenatbladen samtidigt som du stänger av värmen, de ska bara smälta ner i buljongen. Servera direkt, gärna med pinnar för gästerna att äta med i tillägg till sked och gaffel. Strö koriander över.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera