Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Glacerade majrovor

Jag använder begreppet glacerade som på köksfranska även om kanske glaserade är det mer korrekta för det här läckra grönsakstillbehöret som verkligen har franskt ursprung. I Frankrike använder man gärna majrovor till allehanda rätter, här i Sverige har de blivit populära bland kockar på senare tid och jag måste erkänna att jag är väldigt förtjust i denna oansenliga lilla rotsak som jag gärna använder i olika blandningar eller som här i ensamt majestät. Servera dina glacerade majrovor till kött, fisk eller fågel. 

På ett av fotona kan du se hur de glacerade majrovorna serverats till hjortfilé och potatisgratäng med parmesan i portionskokott.

Du behöver för 4 personer: 

4-6 majrovor, skalade och skurna i klyftor eller kuber

lite pressad citron

1 tsk socker

1 tsk god vitvinsvinäger eller sherryvinäger (jag använde sherryvinäger)

gärna slätbladig persilja, hackad

en rejäl klick smör (ca 30 gram)

rosépeppar

salt

Gör så här: 

Koka majrovorna i saltat vatten med lite pressad citron i. Se till att majrovorna kommer i vatten ganska fort efter de skalats så de inte oxiderar och mörknar. Koka dem så de är lite al dente för att inte mjukna alltför mycket när de sedan ska glaceras. Låt dem rinna av i ett durkslag. Hit kan du förbereda. Strax innan du ska servera dem smälter du smöret i en traktörpanna, sauteuse eller en liten stekpanna. Lägg i majrovorna, strö sockret över och glacera dem så de blir lätt gyllene. Tillsätt vinägern precis på slutet. Strö över persilja. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarkiöld

katinka.hammarkiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply