Vitlökssoppa

Den här medelhavska soppan med ursprung i nordöstra Spanien – södra Frankrike heter Aïgo Buïdo. Låt dig inte avskräckas av mängden vitlök! Den blir utsökt, mild och alldeles underbar när den kokas. Receptet kommer från Julia Childs matbibel Det Goda Franska Köket. Hon skriver med sina medförfattare att denna soppa anses mycket välgörande för lever, blodomlopp, allmänt välbefinnande och andlig hälsa. Och säkert mer därtill. Man blir i vart fall lycklig av den goda smaken.

Du behöver till ca 6 personer:

1-2 hela vitlökar, som delats i klyftor

2 liter vatten

lite salt

en nypa peppar

2 nejlikor (också mycket nyttigt!)

¼ tsk salvia (antar att de menar torkad, men någon kvist färsk går också utmärkt)

¼ tsk timjan (återigen torkad – annars ta en rejäl kvist färsk att koka med)

½ lagerblad (fast jag brukar ta ett helt lagerblad – de är så torra ändå hos oss)

4 persiljestjälkar (brukar jag utesluta…)

3 + 4 msk olivolja

3 äggulor

Till servering:

Rostat bröd och riven ost (hård god ost, typ parmesan, präst-, västerbotten eller gruyèreost) – eller bara ett gott bröd

Börja med att blanchera de oskalade vitlöksklyftorna genom att lägga dem i kokande vatten i ½ minut. Sila bort vattnet, skölj vitlöksklyftorna i kallt vatten och skala dem.

Lägg vitlöken och vattnet samt kryddorna i en kastrull och låt koka försiktigt i en halv timme. Se till att vitlöksklyftorna är helt genomkokta och milda i smaken.

Ta fram en soppterrin eller en annan kastrull du ska servera i. Lägg äggulorna däri och vispa dem någon minut så de tjocknar. Vispa därefter i 3-4 msk olivolja droppvis som när man gör majonnäs eller aïoli. Sila av vätskan från vitlöken genom ett durkslag och pressar ur vitlökarna, eller mixa helt enkelt med en mixerstav ihop vitlöken med spadet till en slät soppa.

Vid servering vispar du droppvis i en slev soppa i majonnäsblandningen du gjort av äggulorna och olivoljan. Därefter vispar du ner resten av soppan under omrörning. Servera genast med brödet och osten. Jag brukar föredra att servera soppan på det lite mer rustika medelhavska viset; som den är med ett gott bröd till.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera