Mustig kycklinggryta

Vi skulle ha middagskalas med anledning av sonens 16-årsdag och efter moget övervägande kom han på att han gärna ville bjuda på en kycklinggryta. Det skulle vara Medelhavska smaker på den, lite liknande boeuf bourgignon. Sagt och gjort – här är resultatet. Servera med ris, potatis eller bara ett gott bröd till. 

Du behöver för 4-6 personer: 

1 hel kyckling, styckad i delar eller så köper du lösa bitar och kan då välja enbart kycklinglår eller rentav kycklinglårfiléer om du vill ha utan ben

1 paket sidfläsk eller bacon, fintärnat eller skuret i små bitar

1 rejäl kvist timjan eller 1 tsk torkad timan

1 kvist rosmarin eller 1 tsk torkad rosmarin

smör och olja att steka i

300 gram schalottenlök eller steklök, skalade

2 vitlöksklyftor, skalade och skurna på längden eller krossade för den som vill

ca 10 hela svartpepparkorn

1 kryddmått rökt paprikapulver eller chipotlepulver för lite extra fyllighet utan att det blir starkt

3-4 msk tomatpuré av mustig god kvalitet

2-3 lagerblad

1/2 tsk hel koriander

3 dl rött vin

kycklingfond eller kalvfond för extra fyllighet

Gör så här: 

Fräs löken på medellåg värme i en blandning av smör och olja tillsammans med vitlöken så det blir mjukt utan att ta färg. Under tiden bryner du kycklingen i en stekpanna bredvid i olja och smör så att den får fin stekyta. Krydda med salt och peppar och ev. lite rökt paprikapulver och örter. Lägg de stekta kycklingbitarna vartefter i grytan där du har löken. Stek även fläsket eller bacon i pannan bredvid och lägg i det i grytan. Tillsätt pepparkorn, koriander, lagerblad, tomatpuré och rör om innan du till slut tillsätter vinet och låter det puttra ihop ett tag innan du häller på buljongen eller fonden. Låt stå och puttra på ganska låg värme så att grytan kokar ihop och smakerna blandas. När kycklingen är genomkokt och grönsakerna är mjuka är grytan färdig – stick i kycklingen med en vass kniv eller sticka och se så att saften som kommer ut är klar. Servera med dina tillbehör och gärna någon grönsak till.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen!

Katinka Hammarkiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera