Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Tsatsiki

Det finns väl hur många olika recept som helst på denna grekiska enkla men så goda och användbara sås. Jag föredrar att skära gurkan i stavar, så det inte blir så soppigt som när gurkan rivs. För övrigt tycker jag om när tsatsikin har en distinkt vitlökskaraktär och –smak, men utan att det blir för överväldigande. Här rekommenderar jag att du följer dina smaklökar och ditt dagshumör vad gäller mängden vitlök. Vidare tycker jag att en tsatsiki blir extra god av lite mynta i, eller en nypa oregano Här fungerar faktiskt den torkade örten, så jag har alltid en burk torkad mynta stående i skafferiet främst för att använda i tsatsiki. Tsatsiki serverar jag året om, men ännu mer under sommarhalvåret till grillat och annat. Passar till både kött och fisk. Gott och praktiskt att göra en stor skål och ha till tapas vid fördrinken till gott bröd eller några härliga italienska eller andra charkuterier (prosciutto, salami och så vidare).

Du behöver:

4 dl naturell yoghurt, någon god sort (om du använder en sort som är rinnig kan du med fördel låta den rinna av i melittafilter ett tag)

1 gurka, ev. skalad och skuren i stavar

1-2 vitlöksklyftor, pressade eller mycket fint hackade

lite salt

¼ tsk torkad mynta (oregano går också bra)

ev. några tag på pepparkvarnen

Gör så här: 

Om du behöver låta yoghurten rinna av börjar du med att hälla den i ett melittafilter och ställa den för avrinning. Skär gurkan i smala stavar (se bilden nedan) . Om skalet är beskt kan det vara bra att skala den först. Blanda ihop yoghurten med gurkan och den finhackade eller pressade vitlöken samt saltet (se bilden nedan där jag mosat ihop vitlöken och saltet med knivbladet) och myntan eller oreganon (även detta finns på bild nedan). Rör ihop och låt gärna stå en liten stund medan du lagar den övriga maten så smakerna blandas.

Njut och bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comLeave a Reply