Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Vegansk broccolimousse

Ofta gör jag som fransmännen grönsaksmousser med grädde och/eller smör, men här är en lite nyttigare och till och med vegansk variant på olivolja med smaksättning av citron och färsk basilika. Den passar till nästan vad som helst – fisk, kyckling, kött, till en grönsaksrätt, att klicka i en soppa, som pålägg på bröd eller på bovetepannkakor utan eller med rödbetor som i inlägget här bredvid. 

Du behöver: 

2 broccolistånd, delade i klyftor – glöm inte använda stjälken också!

saltat vatten att koka broccolin i

Till själva moussen: 

den kokta broccolin

örtsalt

pressad citron, gärna ekologisk

några kvistar färsk basilika

ca 1/2 – 1 dl olivolja (smaka av)

Gör så här: 

Dela broccolin i sina buketter och skär av stjälken som du sedan skalar och skivar. Koka broccolin i saltat vatten tills den är helt mjuk. Faktum är att det här receptet kom till just för att jag råkade överkoka min broccoli som jag tänkt servera till de röda bovetepannkakorna så det fick bli en mousse i stället. Spara lite av kokvattnet att späda moussen med om du behöver.

Lägg den kokta broccolin i en mixer tillsammans med örtsalt, färsk basilika, pressad citron och olivolja. Mixa till en fluffig slät mousse. Smaka av – kanske du behöver mer salt, basilika, citron, olivolja? Häll upp broccolicrèmen i en skål och ställ den åt sidan tills det är dags att servera. Om det tar lite tid till serveringen och du vill servera moussen varm häller du den i en kastrull som du sedan värmer på försiktigt på ganska låg värme så moussen bara värms utan att brännas vid eller kokas.

Servera din mousse på det vis du önskar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply