Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Bovete citron löjrom

Jag gillar bovete och har här inspirerats av blinis men gjort små tunna plättar i vacker vårgrön färg som serveras med löjrom och en fräsch kräm med syltad citron och schalottenlök. En trevlig och vacker förrätt med härliga smaker. 

Du behöver för 4 personer till förrätt: 

Till plättarna: 

2 dl bovetemjöl

1 paket färsk spenat

2 dl vatten

salt

1-2 ägg (kan uteslutas om man vill, men plättarna blir frasigare med ägg)

Tillbehör: 

1 1/2 dl crème fraîche

det finstrimlade skalet av 1-2 citroner, väl tvättade och helst ekologiska

salt och ev. lite peppar

ev. någon sked olivolja (jag tycker det ger fin smak och konsistens)

1 dl vatten

1 msk socker

1-2 tsk vitvinsvinäger

1-2 schalottenlökar, skalade och skrina i ringar eller strimlor

löjrom

Gör så här: 

Börja med att blanda ihop smeten till plättarna: Koka upp vattnet med salt. Förväll spenaten hastigt i vattnet, låt svalna och häll det hela i en mixer tillsammans med bovetemjöl. Mixa ihop till en grön fin pannkakssmet, tillsätt ägg på slutet. Ställ smeten att svälla medan du gör i ordning tillbehören: Koka upp vatten med socker och vinäger, lägg i citronstrimlorna och låt koka någon minut. Lägg även i schalottenlöken och låt den bara bli varm, tag av kastrullen från värmen och låt svalna. Lyft upp citronskalen och lägg dem på ett fat och schalottenlöken på ett annat. Den som vill kokar i två omgångar i olika kastruller. Blanda crème fraîche med citronskal som du hackar lite om det är långa strimlor – spara de vackraste längsta till att dekorera med.

Servering: Stek plättar i plättlagg eller pannkakslagg, lägg på ett fat och förvara dem eventuellt i ugnen som du satt på ca 100 grader för varmhållning. Servera med citronkrämen, löjrom och schalottenlöken – arrangera vackert på tallrikar eller låt gästerna göra sina egna små anrättningar. Man kan också spritsa ut citroncrèmen om man vill.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

 

Leave a Reply