Cherry Griddlecakes

På ”svenska” säger vi ofta American Pancakes, men i USA kallas de även för Griddlecakes. Det här är ett äktamerikanskt recept jag fått av min väninna i Baltimore. Jag tror det kommer från en gammal kokbok med amerikanska recept.

Originalreceptet använder vetemjöl (white fluor) men det finns också varianter med både bovetemjöl, fullkornsmjöl och havremjöl (säkert jättegoda). Här har jag gjort en variant på dinkel som också kallas spelt. Det är ett slags ursprungsvete som är mindre förädlat än vete och sägs vara nyttigare. Det har en god lätt nötig smak jag uppskattar i bakverk, pizzor och pannkakor. I Abruzzo där vi brukar tillbringa en del av somrarna gör de en hel del pasta på dinkel, farro på italienska.

Men åter till dagens brunch. Har man färska bär är det väldigt gott att lägga i dem i
smeten innan man steker. Man kan självklart även servera dem till de färdiga pannkakorna eller bara servera med en klick smör, gärna vispat, och lönnsirap på äktamerikanskt manér. De serverar ofta bacon eller skinka till också men där brukar våra svenska smaklökar bli förvirrade mellan det salta och det söta med lönnsirapen.

Jag har valt att smaksätta pannkakorna med kanel, kardemumma och vanilj som blir både gott och är nyttiga ayurvediska kryddor, men de som vill ha sina griddle cakes rena utesluter kryddorna. Dessutom hade jag körsbär i smeten – supergott! 

En intressant iakttagelse jag gjorde rörande val av stekpanna: för att testa stekte jag några i en
teflonpanna och några i gjutjärnspanna (pannkakslagg). Underligt nog blev de i teflonpannan inte alls lika bra – de rann ut mer och blev ojämna i kanten, dessutom blev de smuligare vilket förvånade mig eftersom det var precis samma smet. Lärdom: använd helst en gjutjärnspanna, vilket ju namnet faktiskt antyder.

Det här receptet räcker till 3-4 personer, beroende på gästernas hunger:)

Du behöver till ca 15 pannkakor:

1 3/4 dl mjölk (jag tog havremjölk)

1 ägg

20 gram smält smör, avsvalnat

1/2 – 1 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

2-3 tsk socker, gärna finkornigt råsocker

1 kryddmått salt

150 gram dinkelmjöl (3 1/2 – 4 dl)

2 tsk bakpulver

1 paket frysta körsbär, lätt upptinade och skurna i mindre bitar

lönnsirap och ev. kanelsocker och pressad citron till servering

Gör så här: 

Häll mjölken i en bunke, knäck i ägget och vispa ihop. Tillsätt det smälta avsvalnade smöret och kryddorna samt salt och socker. Mät upp mjölet och tillsätt bakpulvret, blanda ordentligt med en sked. Vänta med att blanda i mjölet med bakpulvret i mjölk-äggblandningen tills strax innan du ska steka dina pannkakor. Detta för att inte bakpulvret ska aktiveras för tidigt så pannkakorna sedan blir platta som… Blanda även ner körsbären.

Stek pannkakorna i lite smör – det ska vara ganska lite smet till varje pannkaka. Låt dem steka på första sidan tills de stelnat och du ser bubblor på ovansidan, vänd dem och stek dem gyllene och fina även på andra sidan. Förvara dem i en förvärmd ugn tills du ska servera dem om du inte vill servera dem löpande. Servera med lönnsirap eller kanelsocker och kanske lite pressad citron.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera