Gösfilé, vårprimörer & ramslökssmör

Så här års är det synd och skam att inte njuta av den otroligt delikata ramslöken. Den lycklige finner den i sin trädgård, vi andra kan köpa den i välsorterad livsmedelsaffär. Köp eller plocka mycket! Och gör en pesto av den, med eller utan nötter (vare sig du väljer cashewnötter, mandlar eller pinjenötter). Av denna otroligt lättlagade pesto, eftersom ramslöken är både basilika och vitlök i ett, kan du sedan skapa en hel rad delikatess-middagar; ramslöksrisotto, soppor smaksatta med ramslök (såsom potatis- och purjolökssoppa till exempel), sparris med ramslökspesto eller ramslökssmör, omelett eller miniomeletter likt små pastejer i vackert vårgrönt med ramslök eller som här en god fisk med ett brynt smör smaksatt med ramslökspeston. Den som vill serverar nykokt (färsk)potatis till, men jag tycker det blir så bra med primörerna som enda tillbehör. 

Recept på ramslökspesto finner ni i eget inlägg här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger.

Du behöver för 4 personer: 

4 bitar gösfilé (eller annan fisk efter tillgång och smak)

smör till formen och att klicka lite över

2 knippen färsk grön eller vit sparris

ett knippe färska morötter, gärna med blasten kvar som du skär ner så det bara är en liten kvast

vårlök, väl sköljd

färsk mangold eller bladspenat (eller båda två)

färska örter – jag tog basilika och körvel

citron, både det finrivna skalet och saften

några msk ramslökspesto med eller utan nötter

peppar och salt

75 gram smör

Gör så här: 

Torka av fiskfiléerna och lägg dem i en smord form, peppra och salta lite, riv citronskal fint över och klicka eller kanske ännu hellre hyvla smör och lägg över fiskbitarna. Låt formen stå tills det är dags att baka den i ugn inför serveringen, det tar ca 15-20 minuter i 150-170 graders ugn.

Skala sparrisen och morötterna, dela i lagom stora bitar eller behåll dem hela om du vill. Morötterna kan skäras på längden så de blir mer jämntjocka med sparrisen. Sparrisen steker du i stekpanna med lite olivolja och flingsalt, morötterna kokar du i lite vatten med smör och salt eller bakar i ugnen med olja och salt. Skölj mangolden och strimla den, förväll den i saltat vatten i ca 5 minuter tills den mjuknat men inte kokats ur alldeles. Koka även den väl tvättade vårlöken som du kanske skurit i lagom stora bitar, dela den helst inte på längden för då faller den gärna isär. Smält smöret på medellåg värme tills det börjar puttra, låt det puttra tills det tystnat och börjar bli karamellfärgat. Drag det av värmen när du ser att det ändrar färg och börjar dofta underbart karamell-nötigt. Låt stå ett tag så att utfällningarna sjunker till botten. Häll av, gärna genom en finmaskig sil, så du har det klarade smöret i en liten kastrull. Tillsätt pressad citron och några skedar ramslökssmör. Låt stå tills det är dags att servera då du värmer upp det försiktigt just inför serveringen.

Montering: Lägg de bakade fiskfiléerna på tallrikar med primörerna. Värm upp sparrisen i den stekpanna de stekts i och tillsätter de övriga grönsakerna samt lite av det smälta smöret eller lägg det hela i ugnsformen du gjort morötterna i och håll varmt i ugnen, blanda i eventuell bladspenat precis på slutet så den inte blir alltför ledsen. Salta och peppra också och pressa eventuellt lite citron eller lime över. Strö örterna över och skeda ramslökssmöret över grönsaker och fisk och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera