Real American Pancakes

På ”svenska” säger vi ofta American Pancakes, men i USA kallas de även för Griddlecakes. Det här är ett äktamerikanskt recept jag fått av min väninna i Baltimore. Jag tror det kommer från en gammal kokbok med amerikanska recept.

Originalreceptet använder vetemjöl (white fluor) men det finns också varianter med både bovetemjöl, fullkornsmjöl och havremjöl (säkert jättegoda). Här har jag gjort en variant på dinkel som också kallas spelt. Det är ett slags
ursprungsvete som är mindre förädlat än vete och sägs vara nyttigare. Det har en god
lätt nötig smak jag uppskattar i bakverk, pizzor och pannkakor. I Abruzzo där vi brukar tillbringa en del av somrarna gör de en hel del pasta på dinkel, farro på italienska.

Men åter till dagens brunch. Här har de fått färska hallon och blåbär med i smeten och även till vid serveringen – mycket gott och fräscht. Man kan självklart även servera dem till de färdiga pannkakorna eller bara
servera med en klick smör, gärna vispat, och lönnsirap på äktamerikanskt manér. De
serverar ofta bacon eller skinka till också men där brukar våra svenska smaklökar bli förvirrade mellan det salta och det söta med lönnsirapen.

Jag har valt att smaksätta pannkakorna med kanel, kardemumma och vanilj som blir
både gott och är nyttiga ayurvediska kryddor, men de som vill ha sina griddle cakes rena
utesluter kryddorna. 

En intressant iakttagelse jag gjorde rörande val av stekpanna: för att testa stekte jag några i en
teflonpanna och några i gjutjärnspanna (pannkakslagg). Underligt nog blev de i teflonpannan inte alls lika bra – de rann ut mer och blev ojämna i kanten, dessutom blev de smuligare vilket förvånade mig eftersom det var precis samma smet. Lärdom: använd helst en gjutjärnspanna, vilket ju namnet faktiskt antyder.

Det här receptet räcker till 3-4 personer, beroende på gästernas hunger:)

Du behöver till ca 8-10 pannkakor:

1 3/4 dl mjölk (jag tog havremjölk)

1 ägg

20 gram smält smör, avsvalnat

1/2 – 1 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

1/2 tsk vaniljpulver

2-3 tsk socker, gärna finkornigt råsocker

1 kryddmått salt

150 gram dinkelmjöl (3 1/2 – 4 dl)

1/2 tsk bikarbonat (kan ersättas med 2 tsk bakpulver om man vill)

färska blåbär och hallon

lönnsirap till servering

Gör så här: 

Häll mjölken i en bunke, knäck i ägget och vispa ihop. Tillsätt det smälta avsvalnade smöret och
kryddorna samt salt och socker. Mät upp mjölet och tillsätt bakpulvret, blanda ordentligt med en sked. Vänta med att blanda i mjölet med bakpulvret i mjölk-äggblandningen tills strax innan du ska steka dina pannkakor. Detta för att inte bakpulvret ska aktiveras för tidigt så pannkakorna sedan blir platta som…

Stek pannkakorna i lite smör – det ska vara ganska lite smet till varje pannkaka. Låt dem steka på första sidan tills de stelnat och du ser bubblor på ovansidan, vänd dem och stek dem gyllene och fina även på andra sidan. Förvara dem i en förvärmd ugn tills du ska servera dem om du inte vill servera dem löpande. Servera med lönnsirap eller kanelsocker och kanske lite pressad citron.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera