Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Blåbärssorbet citronverbena

 

En somrig blåbärssorbet med noter av citronverbena – alldeles underbart gott! Fräscht och ganska nyttigt med antioxidanter och den hos oss ganska ovanliga örten citronverbena. Jag blev så glad när jag i våras hittade en planta på Ulriksdals Slottsträdgård som nu står på balkongen och kan användas till efterrätter som denna. Om du inte har någon citronverbena kan du ta citronmeliss och har du ingen sådan använder du bara finrivet citron- eller limeskal.

Du behöver för 4-6 personer:

2 paket frysta blåbär, ca 450-500 gram totalt

knappt 3 dl råsocker

knappt 3 dl vatten

1-2 kvistar citronverbena (eller citronmeliss)

det finrivna skalet av 1/2 – 1 citron (ta från 2 citroner om du inte har några örter)

Gör så här: 

Koka en sockerlag av sockret och vattnet. Låt börja puttra och koka ihop en aning så blir lite simmigt. Drag av värmen och häll i de frysta blåbären om du inte använder färska – färska blandar du med den avsvalnade sockerlagen. tillsätt citronskal och citronverbena (eller citronmeliss alt. mer citronskal). Låt blandningen svalna, mixa slät och ställ i kylen tills det är dags att hälla den i din glassmaskin. Kör tills du har en härligt krämig sorbet och servera direkt eller frys in och ta fram ca 20-30 minuter före servering. Ställ den gärna i kylen så den tinar jämnare och blir krämig och fin lagom till serveringen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply