Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
En ovanligt god citronsorbet

Man skulle kunna kalla det här inlägget för “en ovanligt god smakkombination” eller en ovanligt god efterrätt” eller en ovanligt god mellanrätt, för den delen. Sorbet serveras ju ibland som en uppfriskande mellanrätt för att rensa gommen.

Det här är min återskapade version av just en mellanrätt vi fick på underbara restaurang El Olivo På Mallorca. En perfekt citronsorbet på söta solmogna lokala citroner serverades på en bädd av syrliga äppeltärningar blandade med fint strimlad citronverbena och det hela toppades med en mild olivolja och flingsalt(!) Fantastisk smakmagi uppstår och du känner milda smaker av kolasötma..!

Min söta brorsdotter kom och påminde mig om att jag inte lagt ut receptet på Katinkas Kitchen, så här kommer det: 

Citronverbena kan vara lite svårt att få tag på (jag köper glatt första bästa kruka jag hittar på försommaren och vårdar den ömt på balkongen och sedan inomhus långt in på hösten) – du kan ersätta med en kombination av citronmeliss och lite färsk italiensk basilika eller möjligtvis lite citrontimjan.

Du kan med fördel göra citronsorbeten i förväg och förvara den i frysen i en förpackning med tättslutande lock. Tänk på att ta fram den i tid och gärna låta den vila 20-30 minuter i kylen för att få rätt konsistens och därmed mer smak.

Den sorbet du ser på bilden har faktiskt citronverbena i sig i stället för färsk vid serveringen. Det kommer sig av att det var den sista nästan torkade citronverbenan som var kvar på plantan sedan sommaren som fick slinka ner i sockerlagen för att ta tillvara på smakerna innan plantan vissnade helt.

Du behöver för ca 4-6 personer: 

Till själva sorbeten: 

2 1/2 dl socker

2 dl vatten

2 dl citronjuice från så söta mogna citroner som möjligt, jag tar ekologiska citroner

ev. det finrivna skalet av 1 tvättad citron – bara det gula, inte det vita på skalet

Till serveringen: 

1 syrligt äpple, skalat, urkärnat och fint tärnat

lite pressad citron till äppeltärningarna så de inte oxiderar

några blad citronverbena, fint strimlade, alt. basilika och citronmeliss eller citrontimjan

en riktigt god, mild och fruktig olivolja (smaka!) – jag använder den vi köper i Abruzzo där vi är på somrarna

flingsalt

Gör så här:

Börja med att göra citronsorbeten: 

Häll socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp på medelhög värme. Har du valt att ha skalen med i din sorbet är det godast att lägga med dem och koka i sockerlagen så de nästan blir kanderade. Låt sockerlagen koka ihop en aning så den blir simmig. Ställ den att svalna. Har du bråttom ställer du den i ett kallt vattenbad.

Blanda sockerlagen med citronjuicen. Rör om ordentligt och smaka av. Beroende på citronerna behöver du kanske mer sockerlag eller mer citronjuice för att få en fin balans. Tänk på att det söta mildras och det syrliga framträder mer när sorbeten fryses och blir kall. Häll i glassmaskin och frys tills du har en fast fin sorbet.

För tillbehören: 

Skala, kärna ur och fintärna äpplet. Lägg äppeltärningarna i en skål, pressa över citron och täck med plast så att de inte mörknar vilket sker vid oxidering med syre i luften. Ställ äppelbitarna kallt. Strimla örterna fint och blanda ner dem i äppeltärningarna så nära servering som möjligt för fräschör och bästa smak på örterna.

Ställ gärna skålar eller glas i frysen så att de är kalla och sorbeten inte smälter när du lägger upp den.

Vid servering:

Bottna skålar eller glas med äppeltärningar och örter. Lägg upp sorbeten som du tinat till bra konsistens så att du kan få fina kulor med glasskopa eller sked. Droppa lite olivolja över och toppa med flingsalt. Servera direkt och njut.  

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply