Fyllda äpplen

De här äpplena är lättlagade och blir väldigt goda. Jag har gjort dem sedan jag gick i lågstadiet och har alltid älskat den lite kolalikanande smaken som fyllningen får. Tidigare gjorde jag gärna dem som nötäpplen fyllda med hasselnötsblandning, men nu är jag allergisk mot både hasselnötter och valnötter så det får bli mandeläpplen. Mandelfyllningen är dock minst lika god, särskilt när man väljer mandlar av god kvalitet. Den som vill skalar mandlarna, men det går utmärkt att använda dem oskalade.

Använd gärna en äppelsort med viss syra och fasthet, så de inte sjunker ihop som en kollapsad sufflé under bakningen. Man behöver inte skala äpplena, men jag tycker det blir extra gott och vackert med skalade äpplen som penslas med det smälta smöret under bakningen. Servera med en god vaniljglass, vaniljgrädde eller en hemlagad vaniljsås. 

Recept på vaniljsås hittar du här på Katinkas Kitchen genom att söka i sökrutan uppe till höger.

Du behöver för 4 personer: 

4 äpplen, urkärnade och skalade men fortfarande hela

1/2 citron att gnida in äpplena med så att de inte mörknar (använd citronskalet först!)

Till fyllningen:

75 gram smör, rumstempererat

150 gram mandlar, skalade eller hela

1-2 tsk kanel

1 tsk mald kardemumma

2 kryddmått vaniljfrön (finns att köpa på burk, eller skrapa ur lite ur en vaniljstång)

det finrivna skalet av 1/2 – 1 citron, väl tvättad och helst ekologisk

3 msk socker, gärna finkornigt råsocker

1 msk sirap eller honung

Gör så här: 

Lägg mandlarna i en mixer eller hacka dem för hand. Mixa mandlarna med övriga ingredienser till fyllningen eller rör ihop den med de hackade mandlarna i en skål. Ställ åt sidan så länge. Kärna ur och skala äpplena, gnid in dem med citronsaft så de inte oxiderar och mörknar. Ställ äpplena i en smord ugnsfast form. Tryck i fyllningen och lägg en klick fyllning ovanpå som du trycker och formar till (se bilden). Så här långt kan du förbereda. Ställ sedan äpplena i ugnen som du förvärmt till ca 180 grader, grädda dem tills de är mjuka och fyllningen blivit gyllene och lite knaperseg ovanpå. Ös då och då med det smälta smöret på äpplena. De brukar bli klara på ca 30 minuter. Du kan också baka äpplena nästan klara och bara värma dem en aning inför serveringen.

Servera äpplena bara en aning avsvalnade men fortfarande lite mer än ljumma med glass, grädde eller vaniljsås.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*