Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Blåbärsmuffins

 

 

 

 

 

 

När jag gjorde krabbelurer nyligen och testade att göra dem i muffinsformar tyckte jag
att de blev som ovanligt goda muffins. Därför experimenterade jag lite mer och fick fram de här med blåbär som även kan serveras som efterrätt på en 
brunch. 

Du behöver för ca 12 muffins:

3 ägg (jag tog två ankägg som jag fått från min bror och svägerska från deras gård på Gotland)

1 3/4 dl socker

drygt 1 dl mjölk

75 gram brynt smör (bryn 100 gram smör tills gyllene och använd bara det klara smöret)

3 dl vetemjöl, dinkelmjöl eller glutenfritt mjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1-2 tsk vaniljpulver

1 tsk mald kardemumma

2 dl blåbär – jag använde frysta blåbär

smör att smörja formarna med

Florsocker blandat med vaniljsocker att pudra över

Gör så här: 

Vispa ägg och socker med en elvisp. Tillsätt mjölken och det avsvalnade brynta smöret. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt även mjölblandningen till smeten och arbeta helt kort så att det hela blandats och smeten är slät. Smörj muffinsplåten. Jag ställde den i ugnen med en rejäl klick smör i två av urgröpningarna. När smöret smält tog jag ut formen och använde en bakpensel för att fördela det smälta smöret i alla formar så de blev väl smorda innan jag hällde i smeten (se bilden).

Häll smet nästan fullt i formarna, lägg i blåbär eller blåbärskompott och häll på lite mer smet så att formarna fylls nästan ända upp. De jäser sedan upp en bit över kanten men det tycker jag är ganska snyggt. Om man vill vara säker på att lätt få ur dem ur formarna kan man ställa ner muffinsformar i
urgröpningarna. Om man vill kan man innan gräddning pressa lite citronsaft över och strö finkornigt råsocker över dem för extra fin yta. Jag glömde det, så pudrade dem med lite florsocker blandat med vaniljsocker efter gräddning.

Grädda dina muffins i ugnen som du förvärmt till 180 grader. De ska bli gyllene och fasta i mitten – du kan testa med en sticka men vänta ett bra tag med att öppna luckan så att de inte kollapsar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply