Mandel-päronkaka

Den här kakan blir som en paj utan pajskal, en mandelkaka med päron. Den blir knaprigt knäckig på utsidan och krämigt saftig på insidan. Eftersom smöret bryns innan får man en extra härlig smak på pajen som tillsammans med citronen och kardemumman verkligen skapar spännande smaker. Så här års brukar det vara lätt att hitta fina päron. Servera med lösvispad grädde eller bara som den är. Mandelmjöl är numera lätt att få tag på och gör pajen både lite nyttigare och naturligt glutenfri.

Jag använde faktiskt ankägg som jag fått från min bror som har en massa ankor på sin gård på Gotland. Det blev riktigt bra. Då ankäggen är större än vanliga ägg räcker det med 2 ankägg i stället för 3 hönsägg.

Du behöver för en form på ca 25 cm i diameter:

3 ägg (eller 2 ankägg)

2 dl socker, gärna finkornigt rårörsocker

4 dl mandelmjöl

det finrivna skalet av 2 väl tvättade, helst ekologiska citroner

1-2 tsk vaniljsocker

1/2 tsk mald kardemumma (jag maler från en pepparkvarn som är vikt åt kardemummafrön)

160 gram smör

3-4 päron, skalade, urkärnade och skurna i lite tjockare skivor

Gör så här: 

Börja med att smälta smöret i en tjockbottnad kastrull över medelhög värme – jag valde 4 på en spisplatta där max är nio. När smöret börjar puttra kan du skaka runt kastrullen lätt och låta det fortsätta puttra tills det tystnar. Passa så smöret inte bränns – det går fort. Smöret ska bara blir vackert gyllene i färgen och börja dofta härligt kolaaktigt. Tag kastrullen från värmen och låt det stå att svalna.

Vispa äggen och sockret fluffigt. Tillsätt citronskal och kardemumma samt smöret (du tar bara det klarade smöret och låter de fastare resterna vara kvar i kastrullen, de består av mjölkämnen och ger en besk smak) och mandelmjölet och fortsätt vispa tills du fått en jämn fin fluffig smet. Häll smeten i en smord pajform.

Skär upp päronen och tryck ner dem i smeten. Pressa en halv citron över päronen. Strö 1-2 msk finkornigt råsocker över kakan och ställ in den i ugnen som du förvärmt till 180 grader. strö eller mal gärna kardemumma över kakan också. Grädda kak-pajen i ca 35-40 minuter tills smeten stelnat och börjat bli gyllene och knaperseg i kanterna.
Tag ut formen och låt svalna. Servera pajen ljummen eller helt avsvalnad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera