Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Päron- & mandelmuffins

Lättlagade muffins med härlig smak från brynt smör, de blir som små gömmor med gott innehåll. Du kan fylla med lite vad du vill. Här är en variant med päron, kardemumma och mandel. Om du använder mandelmjöl tillsammans med glutenfritt mjöl får du glutenfria muffins. De här små raringarna passar också bra som efterrätt på en brunch. 

Faktum är att när jag gjorde de här glömde jag mjölken, men det blev riktigt bra det också. Jag tycker de här muffinsen blir ganska saftiga, även om de kan vara lätt smuliga.

Man kan variera och använda äpplen, hallon, jordgubbar, körsbär, någon god färdig sylt eller lemoncurd.
Men just päron blir med sin konsistens extra gott här, särskilt tillsammans med mandeln och kardemumman.

Du behöver för ca 12 muffins:

3 ägg (jag tog två ankägg som jag fått från min bror och svägerska från deras gård på Gotland)

1 3/4 dl socker

knappt 1 dl mjölk

80 gram brynt smör (bryn 100 gram smör tills gyllene och använd bara det klara smöret)

2 dl vetemjöl, dinkelmjöl eller glutenfritt mjöl

knappt 2 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljpulver

det finrivna skalet av en citron, väl tvättad och helst ekologisk

1 tsk mald kardemumma

2-3 päron, skalade och delade i bitar

citron att pressa över päronen så de inte oxiderar (mörknar)

socker att strö över

bakformar typ bullformar eller muffinsformar

ev. florsocker att pudra över de färdiga bakverken

Gör så här: 

Vispa ägg och socker med en elvisp. Tillsätt mjölken (eller uteslut den) och det avsvalnade brynta smöret. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt även mjölblandningen till smeten och arbeta helt kort så att det hela blandats och smeten är slät. Ställ bull- eller muffinsformarna i en muffinsplåt. På så vis håller de formen även om de pöser över kanten en aning, vilket jag tycker blir riktigt snyggt.

Häll smet nästan fullt i formarna, lägg i några bitar päron i varje. Pressa eventuellt lite mer citron över, strö över mald kardemumma eller gör som jag och mal den helt färsk direkt från en pepparkvarn som du vigt åt denna härliga krydda. Strö också lite finkornigt råsocker över varje muffin innan de åker in i ugnen.

Grädda dina muffins i ugnen som du förvärmt till 180 grader. De ska bli gyllene och fasta i mitten – du kan testa med en sticka men vänta ett bra tag med att öppna luckan så att de inte kollapsar. Mina tog 25 minuter för att bli perfekt gräddade. Låt dem svalna en aning och ät dem ljumma eller helt kalla. Pudra gärna lite florsocker över vid servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply