Kladdkaka med rom & körsbär

En kladdkaka är sanslöst lätt att göra, och gör alltid succé! Här bakas den på brynt smör och har fått smak av rom och körsbär. Den bakas i portionsformar men kan även gräddas i en stor form som en vanlig kladdkaka. Den är lika god att servera som den är eller med grädde alternativt glass.

Kakan blir lika bra på glutenfritt mjöl!

Du behöver till en normalstor form:

150 gram smör som brynts – du använder sedan 100 gram

2 dl socker

1-2 tsk vaniljsocker

4 msk kakaopulver

1 – 2 msk rom

2 ägg

1½ dl vetemjöl eller ljust glutenfritt mjöl

1 paket frysta körsbär

bull- eller muffinsformar

Gör så här:

Sätt ugnen på 170 grader.

Smält smöret i kastrull över medelhög värme, skaka runt kastrullen då och då. Till en början kommer det att skvätta och bubbla ganska friskt. Efter ett tag blir bubblorna mindre och mindre och till slut blir det helt tyst och man ser att det börjar bli mer gyllene och sedan mörkna. Du ska dra kastrullen av värmen precis när det börjar mörkna, så det inte blir bränt och då börjar smaka beskt. Låt smöret svalna en hel del.

Vispa äggen med sockret så det blir ett ljust pösigt äggskum, vispa gärna ett tag. Vispa ner vaniljsocker, kakaopulver, rom samt mjöl och tillsätt det avsvalnade smälta smöret. Sila gärna av smöret ner i ett litermått eller liknande innan du använder det eller sila direkt ner i bunken – du ska inte ta med de stelnade resterna i botten som består av mjölkproteiner. Eftersom en del vätska avdunstar när du smälter smöret tar du med så mycket av det klarade smöret som du kan utan att skum eller solidare avlagringar kommer med. Jag vägde faktiskt och blev förvånad hur mycket som hade försvunnit av de 150 gram jag startade med – det blev all klarad vätska som gick åt för att få ihop 100 gram. Blanda smeten ordentligt.

Häll upp smeten i bullformar som du ställt på en muffinsplåt eller i muffinsformar i metall som håller formen och inte pöser ut över kanterna. En stor matsked i varje form brukar räcka. Tryck i 2-3 körsbär i varje form. Grädda i ca 175 grader i 15-20 minuter – de ska vara kladdiga i mitten fortfarande! De stelnar lite till när de svalnat också.

Servera varma, ljumna eller avsvalnade med lättvispad grädde eller glass.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera