Taggsvamp på smörstekt bröd

Taggsvamp är den svamp jag håller högst smakmässigt. Den smakar som en ovanligt god kantarell men med mycket bättre och fastare konsistens. När min mor hittar taggsvampar brukar jag få dem (kantarellerna behåller hon själv:) Här har jag stekt dem i smör med lite finhackad schalottenlök och serverat på smörstekt bröd med en fräsch sallad – så enkelt och så gott! 

Du behöver:

Taggsvampar (så många du hittar, tycker jag! – jag hade ca 500 gram)

1 schalottenlök, skalad och finhackad

en rejäl klick smör

brödskivor

smör att steka brödet i

vitpeppar, kanske lite svartpeppar samt gott salt

sallad till servering med olivolja och kanske en god balsamvinäger

Gör så här:

Börja med att rensa svampen och skär den i ganska små bitar. Hacka löken fint. Steks brödskivorna först i smör i stekpanna, gärna en keramisk eller liknande med non-stick-funktion men som ändå ger fin stekyta. Lägg brödskivorna på fat så länge eller låt dem hållas varma i ugnen medan du steker svampen. Börja med att steka den utan fett tills svampen släpper ifrån sig vätska, låt den koka in och när det börjat bli torrt tillsätter du smöret samt schalottenlöken och drar ner värmen. Låt steka under omrörning tills löken är mjuk och glansig och börjar få milda nötiga toner. Tillsätt eventuellt lite mer smör, salta och peppra och låt fräsa runt tills du tycker det verkar klart. Lägg upp på brödskivorna med sallad bredvid och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera