Halloween!

På söndag, den 31 oktober, är det Halloween. Traditionen att fira Halloween uppfattas som väldigt amerikansk men ursprunget är faktiskt europeiskt och närmare bestämt keltiskt. Irland och Skottland firar också Halloween. Halloween kommer från all hallow´s eve – alla helgons afton och är en högtid som firas just aftonen innan själva Halloween-dagen.

Traditionen gjorde sitt intåg i Sverige i slutet av 1900-talet, säkert med hjälp av influenser från amerikanska filmer och är idag en miljardindustri för handeln i Sverige. Alla Helgons Dag som vi känner den firas i stort sett i alla kristna länder, i Sverige gjorde vi det fram till 1772 då man avskaffade denna och en del andra helger. Först 1953 blev dagen helgdag igen men infaller då på den lördag som ligger närmast perioden mellan 31 oktober och 6 november. Det är en dag att ära och vörda de döda och besöka deras gravar och kyrkogårdar brukar lysa vackert pyntade med blommor och lyktor.

Här i Paris där jag bor sedan i juni heter helgen Touussaints vilket betyder just alla helgon. Idag har jag med hjälp av de gulliga fyraåriga tvillingarna som bor under mig och är barn till ambassadens butler karvat ut en maffig pumpa till en Jack o’lantern som står och lyser nere på gården – något som piggar upp nu när vi har utegångsförbud i Frankrike med både sanitärt- och säkerhetsmässigt undantagstillstånd. 

Eftersom man i USA precis som vi brukar göra gärna gröper ur pumpor till grinande ansikten – Jack o’ lantern – faller det sig naturligt att använda det ätbara pumpaköttet i maträtter, kanske främst till kalkonen vid Thanksgiving som infaller efter Halloween. De serverar ofta pumpkin pie, en för oss lite udda skapelse med muskot och kanel som kan upplevas väl söt till kalkonen.

Fransmännen gör en pumpagratäng som har mer nedtonad sötma och görs med kycklingfond som är ett gott alternativ, du finner receptet här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger på pumpagratäng eller gå in via länken i pumpainlägget som publiceras bredvid det här inlägget idag. Jag gör även gärna en efterrättsversion inspirerad av ett franskt recept, som är som en korsning mellan crème brûlée och ugnspannkaka. Annars är det mycket gott att bara skära pumpan i kuber och rosta dem i ugn kryddade med lime- eller citronskal och någon god chilikrydda.  Eller en len smörsmakande mousse, som en pumpapuré eller -kräm som passar utmärkt till hjort- eller annan stek. Jag bjuder gärna till middag under Alla Helgona-helgen då många är långlediga och höstrusket bjuder in till härlig samvaro över god mat och dryck. 

Du finner hela 32 recept med pumpa i kategorin pumpa som du hittar i kolumnen till höger, där du hittar allt ifrån olika pumpasoppor, pumparisotto till festmiddagar med pumpamousse och efterrätter såsom en pumpatarte med härliga smaker och även en pumpaglass med kryddiga kaksmulor. Du kan förkovra dig i ämnet pumpor genom att läsa inlägget om pumpa som publiceras bredvid det här inlägget. Tidigare inlägg om Halloween finner du i kategorin Halloween i kolumnen till höger.

En riktigt trevlig Halloween och Alla Helgons-helg önskas, med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! 

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera